«Стратегія ПриватБанку з моменту націоналізації не змінюється» – експерт

Поділитися:

Націоналізований «ПриватБанк», якому належить 20% всього банківського ринку України, найближчим часом хочуть виставити на продаж. Він може зацікавити інвесторів з США і ЄС.
Про це заявив глава Нацбанку України Кирило Шевченко.

Він зазначив, що держава планує через 5 років зменшити свою частку в банківському секторі з 55% до 25%. Це допоможе їй отримати велику незалежність і буде допомагати банкам працювати відповідно до ринкових правил.

У НБУ впевнені, що український банківський сектор має значний потенціал для міжнародних інвесторів. Там сподіваються, що найближчим часом міжнародні банківські групи придбають частки в українських держбанках.

Що стосується нинішніх судів державного «ПриватБанку» з його попередніми власниками Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, то Шевченко зазначив, що в цілому існує близько ста судових процесів. Але Нацбанк продовжить свою правову стратегію, щоб зберегти банк в держвласності.

В НБУ кажуть, що його метою є завершити всі ці суди до кінця 2021 року, а потім зосередитися виключно на стягнення активів.

Свою думку з цього приводу висловив Андрій Вігірінський, юрист.

“У ПриватБанку 18 млн активних клієнтів. Тому, при зміні банком умов в депозитному або кредитному ринку на краще, інший банк повинен поліпшити свої послуги, щоб переманити клієнтів.

Стратегія з 2016 року, з моменту, коли ПриватБанк був націоналізований, не особливо змінюється. Це абсолютно не природно, що 55% ринку банківських послуг знаходиться у власності держави. Це не відповідає ринковим умовам, тому її потрібно зменшувати через приватизацію “, – говорить експерт.

Андрій Вігірінський вважає, що міжнародні фінансові інститути заходять на банківський ринок України для того, щоб з’явилася віра в те, що можна вкладатися в українські банки, не боячись того, що ними керуватиме держава.

“Раніше, в той період, коли ключовими банками в сфері банківської діяльності державного сектора економіки були Ощадбанк і Укрексімбанк, часто політичні органи державної влади впливали на формування кредитного портфеля.

Фактично, був політичний вплив на прийняття державними банками рішення за кредитними операціями “, – відзначає фахівець.

Андрій Вігірінський впевнений, що в найближчі 5 років ніхто не зможе увійти до статутного капіталу “ПриватБанку”. Причиною цього є ряд судових суперечок, де подача документів і заслуховування сторін запланована на 2021-2022 роки.

“Для того, щоб будь-який банківський актив був привабливим для інвесторів, він повинен бути юридично очищений від взаємних претензій. Поки у взаємних претензіях минулих і нинішніх власників банку не поставлена ​​крапка, то розглядати цей актив потрібно з точки зору не до кінця визначеної його правової природи.

Ми можемо говорити про всі міжнародні фінансові інстанції, що кредитують Україну на пільгових умовах, адже вони вже перейнялися українськими економічними реаліями. Але говорити про приватного інвестора ми не можемо “, – резюмує експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ