Стало відомо, як повертатимуть активи неплатоспроможних банків

Поділитися:

Голова Національного банку Кирило Шевченко пропонує у рамках Міжвідомчої групи створення експертних підгруп для розробки пропозицій щодо змін у законодавство, вироблення єдиної політики і координації спільних зусиль для повернення активів збанкрутілих банків.

Днями під головуванням прем’єра провели перше засідання Міжвідомчої групи щодо повернення активів збанкрутілих банків. Було наголошено, що держава отримала колосальні збитки через попередню банківську кризу. Мільярди гривень коштів були виведені з банків, і, щоб повернути гроші вкладникам – залучили держкошти, які тепер необхідно повернути до держбюджету. Створення робочої групи покликане розв’язати цю проблему. Головною метою Міжвідомчої групи є формування єдиної політики щодо кожного банку, власника чи пов’язаної особи.

Очільник Нацбанку розповів про стан справ з повернення активів збанкрутілих фінустанов. За його словами, із загального обсягу заборгованості банків-банкрутів перед Національним банком (56 млрд 800 млн грн) вдалося повернути 15 млрд 800 млн гривень, тобто майже 28%. Це вдалося зробити завдяки реалізації заставлених НБУ активів. На розгляді у судах перебувало 105 справ з вимогами Нацбанку до майнових поручителів на суму 36 млрд 700 млн грн. Наразі суди вже задовольнили 56 позовів на 9 млрд 800 млн грн.

Очікується, що діяльність Міжвідомчої групи має консолідувати за принципом «єдиного вікна» роботу органів влади щодо повернення активів і прискорити наповнення бюджету завдяки стягненню коштів. Для цього задіють всі доступні інструменти, відомі у світовій практиці.

Раніше повідомлялося, що Нацбанк поступово згортатиме заходи, розроблені для підтримки банків під час кризи. Одночасно з цим банки отримуватимуть підтримку і далі, коли економіка буде відновлюватися.

Також ми писали, що в Україні спостерігається тенденція до скорочення кількості банків. Про це повідомили в пресслужбі НБУ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу