Стало відомо, скільки грошей втратила Україна через війну

Поділитися:

Згідно зі звітом Центру економічних та бізнес-досліджень (CEBR), складений за дорученням Кабміну. Україна за період війни з Росією втратила суму 19,9% ВВП довоєнного періоду. У грошовому вимірі – 280 мільярдів доларів. Дані зібрані за період із 2014 по 2020 рік.

У документі зазначається, що через анексію Кримського півострова збитки склали 58 мільярдів доларів недоотриманого внутрішнього валового продукту. А війна на Донбасі за 6 років склала збитки на суму 58 мільярдів доларів.

Повідомляється, що військові дії вдарили і по торгівлі та інвестиціям, що в результаті спровокувало збитки у податкових надходженнях та активах на загальну суму 48,5 мільярда доларів.

Окрім іншого, за цей період інвестори втратили довіру, що призвело до збитків на суму близько 10,2 мільярда доларів щорічно. Скорочення експорту призвело до втрат у 162 мільярди доларів.

Загалом збитки після знищення чи руйнування активів українських фондів, зокрема Криму та Донбасу, склали 117 мільярдів доларів.

Якщо ж ще врахувати додаткові військові витрати (14,9 мільярда доларів), які не були б потрібні у мирний час, Україна могла б мати 63,3 мільярда доларів на іншу діяльність, спрямовану на розвиток економіки країни.

В даний час звіт CEBR визнаний найавторитетнішим, що підтверджує факт заподіяння значної шкоди країні.

Раніше ми писали про фінансові результати найбільших фінкомпаній, обраних урядом для реформи корпоративного управління, які відзвітували за 9 місяців 2022 року.

Також ми повідомляли про збитки Національного банку України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу