Стало відомо, що будуть робити з боржниками за електроенергію

Поділитися:

В Україні за правилами роздрібного ринку електроенергії, оператор системи має право повністю чи частково припинити поставки електроенергії споживачеві, повідомляють юристи.

Це можуть зробити у разі наявності заборгованості та за умови попередження споживачів не пізніше ніж за 5-ть робочих днів до дня відключення.

Зокрема, саме попередження про призупинення поставок оформляється за наявністю підстав для цього у вигляді письмового повідомлення, у якому вказано підставу, дату і час припинення подачі електропостачання. Також там має бути вказано прізвище, ім’я, по батькові та підпис відповідальної особи, котра оформила попередження. Окрім того, у попередженні, де підставою є борг, вказується заборгована сума та період, за який цей борг виник.

Датою одержання попередження щодо припинення поставок вважається: дата вручення попередження, підтверджена підписом одержувача чи реєстрацією вхідної кореспонденції; 3-ій календарний день з дати одержання попередження поштовим відділенням зв’язку, у якому обслуговується одержувач (якщо лист надіслано поштою).

Електрику можуть не відключити у разі, якщо споживач у встановлений термін здійснить оплату, завчасно, до дня відключення, підтвердивши це належним чином.

Водночас, у період карантину відключати від електроенергії споживачів заборонено, як і нараховувати пеню за несвоєчасний розрахунок за комунальні послуги.

Також споживачам загрожує арешт майна у разі заборгованості. Для цього постачальник послуг, якому заборгували кошти, має звернутися до суду для видачі судового наказу чи в порядку позовного провадження, а далі – до виконавців, які примусово стягнуть борг. Стягнення об’єктів нерухомого майна здійснюється, якщо у боржника немає достатньої суми грошей чи рухомого майна.

Відтак, факт несплати комунпослуг не є підставою для накладення арешту на майно українців.

Раніше в Міністерстві соціальної політики розповіли про нюанси при розрахунку державної допомоги на оплату комунальних послуг – субсидії.

Там зазначають, що сума допомоги розраховується індивідуально, яка, в основному, залежить від доходів сім’ї.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ