Стало відомо, на що банки витратили гроші рефінансу

Поділитися:

В Національному банку України заявили, що попри відновлення української економіки в банківській системі спостерігається структурний профіцит ліквідності. Відтак, на купівлю облігацій внутрішньої держпозики українські банки витратили 65-70% коштів, які було виділено на рефінансування. Тоді як близько 30% цих коштів фінустанови направили на кредитування.

За словами заступника глави НБУ, рефінансування не має цільового призначення, тобто банки можуть розпоряджатися коштами на свій розсуд. Тобто завдання регулятора полягає не в тому, щоб обмежувати банки, а в тому, щоб забезпечити їм підтримку в умовах кризи.

«Ми бачимо на даному етапі, що у банків достатньо ресурсів, їх ліквідність дозволяє кредитувати економіку. І ми вже бачимо зростання кредитного портфеля», — зазначив заступник глави НБУ.

Нагадаємо, у Національному банку повідомляють, що платоспроможні українські фінустанови за січень-серпень поточного року отримали в 1,4 раза більше чистого прибутку, ніж минулого року у цей період. А саме — 45,59 мільярда гривень.

Також ми писали про те, що НБУ розширив можливості банків, уповноважених на зберігання запасів готівки і проведення операцій з ними.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу