Стало відомо, чи будуть підвищуватися тарифи на газ

Поділитися:

Експерти повідомляють, що до 31 березня діє постанова уряду про граничну ціну кубометра газу — 6,99 грн, тому цього опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не підвищуватимуться.

Проте, після завершення дії обмеження ціни – галузь повернеться до ринкової моделі. Ринок газу передбачає відмову від інструментів ПСО, коли побутові та промислові споживачі платять одну ціну, що сформувалася через поточну кон’юнктуру. Підприємства ТКЕ та населення при цьому не мають пільг чи преференцій при постачанні “блакитного палива”, як спостерігається нині. Відтак, це неминуче призведе до зростання рівня комунальних тарифів, зазначають експерти.

Наразі ж опрацьовують варіант надання права на річну, вигідну ціну на природний газ. Фіксована річна вартість забезпечить стабільну роботу підприємств ТКЕ та застрахує українців від негативних ринкових коливань. Річна ціна може запрацювати вже з 1 травня, як це передбачено попередньою постановою НКРЕКП. На неї ще чекає громадське обговорення перед остаточним затвердженням.

Раніше ми повідомляли, що уряд встановив граничну вартість газу, проте експерти винесли вердикт: це матиме негативний вплив на формування в країні ринку газу.

Також ми писали, що українські газопостачальні компанії нарікають, що отримують збитки, у той час, як «Нафтогаз» продає газ не за «фіксованою» вартістю, а на кілька гривень дорожче.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ