Стали відомі причини падіння прибутку Оператора ГТС

Поділитися:

У прес-службі ТОВ «‎Оператор ГТС України» повідомили, що за підсумками роботи в першому півріччі 2021 року компанія отримала 5,6 млрд грн чистого прибутку. Це у порівнянні з прибутком у розмірі 13,1 млрд грн за аналогічний період минулого року.

Загальний дохід Оператора ГТС в першому півріччі 2021 року склав 28,8 млрд грн, що трохи менше, ніж в січні-червні 2020 року, коли він становив 29 млрд грн.

«Ключовим негативним чинником, що вплинув на результати в періоді, стала заборгованість учасників ринку газу за послуги його балансування і транспортування, яка складає більше 10 млрд грн. В основному (91%) борг утворили приватні АГРС (обл- і міськгази), які відібрали значні обсяги газу для виробничо-технологічних витрат (ПТР) з системи магістральних газопроводів», — йдеться в повідомленні.

Оператор ГТС зазначив, що ПТР обл- і міськгазів виросли на 93% в порівнянні з першим півріччям 2020 року. Внаслідок цього сукупний борг склав майже 9,8 млрд грн.

Зазначається, що обсяг транспортування газу внутрішнім споживачам склав 15 млрд куб., а обсяги подачі газу в ГТС від видобувних компаній — 9,2 млрд куб. м.

«Не дивлячись на рекордні 10 млрд боргів, які утворили гравці ринку природного газу, компанія завершила перше півріччя з прибутком 5,6 млрд грн. Результат міг би бути більш ніж удвічі рази кращим, якби не заборгованість облгазів», — прокоментував гендиректор Оператора ГТС України.

Нагадаємо, що російський «Газпром» в черговий раз не забронював додаткову український транзитну потужність.

За даними системи бронювання Regional Booking Platform, «Оператор газотранспортної системи України» пропонував на аукціоні 63,7 мільйона кубометрів на добу, проте додаткові потужності на серпень виявилися незатребуваними.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу