Стали відомі подробиці законопроекту про олігархів

Поділитися:

Стали відомі подробиці анонсованого Володимиром Зеленським закону «Про олігархів».  Про це повідомляє “Перший Діловий

Їх зобов’яжуть подавати декларації, не допустять до участі у приватизації великих об’єктів і заборонять володіти медіаресурсами, які спеціалізуються на політичній тематиці – все це новації законопроєкту про олігархів. В мережі зявилися окремі положення документу з якого випливає – статус олігарха визначатиметься не тільки за майновими активами, а й за впливом на політичні процеси. А от рішення про внесення тієї чи іншої персони до цієї касти прийматиме рада нацбезпеки і оборони, спираючись на подання від кабміну, нацбанку, антимонопольного комітету чи СБУ. Серед іншого оліграхам заборонять фінансувати партії. У той же час, аби олігарха виключили з реєстру, йому достатньо буде продати свої ЗМІ не пов’язаній особі.

Відповідно до сформульованого у стінах Мін’юсту визначення, олігархом є людина, яка одночасно:

1) бере участь у політичному житті;

2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) здійснює контроль значної за обсягом господарської діяльності».

Наприклад, під участю у політичному житті розуміється: зайняття високої посади у держапараті (від президента до керівника будь-якого центрального органу виконавчої влади), пов’язаність із високопосадовцем, фінансування чи безпосередньо керівництво партією або просто контроль над ЗМІ, який «поширює інформацію політичного характеру».

Критерію «бізнес» відповідатимуть: кінцеві бенефіціари природних монополій, монополісти (50% протягом року поспіль) товарних ринків або просто власники чи бенефіціари активів вартістю понад мільйон прожиткових мінімумів (наразі це 2,27 млрд грн, або 84 млн дол.).

Відповідно до проєкту, рішення про визнання особи олігархом приймається Радою національної безпеки і оборони України на підставі подання КМУ, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету України і вступає в силу з дня офіційної публікації відповідного указу президента та обов’язкове для виконання.

Насамперед офіційно визнаного олігарха включать до «Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Правові наслідки потрапляння до Реєстру:

«1. Особам, які включені до Реєстру, забороняється:

1) здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій відповідно до Закону України «Про політичні партії в Україні»;

2) бути бенефіціаром (у тому числі мати у власності) або контролером засобу масової інформації, який поширює інформацію політичного характеру;

3) бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об’єктів великої приватизації.

Також особи, які включені до Реєстру, зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в порядку, встановленому Законом України «Про запобігання корупції».

При цьому,  продаж ЗМІ одразу дозволить олігарху вибути із Реєстру, щоправда, з умовою: «Ознака значного впливу на засоби масової інформації не вважається відсутньою у випадку, якщо статус бенефіціара (контролера) відповідного засобу масової інформації перейшов від особи, включеної в Реєстр, до пов’язаної з нею особи або особи, яка не володіє бездоганною діловою репутацію».

Нагадаємо, що президент доручив Раді нацбезпеки розробити закон про олігархів. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов заявив, що в Україні є 13 олігархів, які мають значний вплив на економіку і політику.

Раніше повідомлялося, що останнім часом дуже активно обговорюється законопроект про статус олігархів. Його ще немає, але його вже активно обговорюють. Зокрема розробку законопроекту прокоментував глава Офісу президента Андрій Єрмак.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу