Стали відомі ймовірні кандидати на посаду глави БЕБ

Поділитися:

Майже шістдесят претендентів на посаду голови Бюро економічної безпеки. Подання заяв уже завершено і попереду ще кілька етапів відбору, повідомляють журналісти телеканалу «Перший Діловий». Та вже нині у ЗМІ з’явилась інформація, хто має найбільш високі шанси посісти крісло новогоствореного відомства.

Найвірогідніша кандидатура – це голова Державної фіскальної служби Вадим Мельник, вважають в українському політикумі. Однак, не виключають, що вакантне крісло може посісти і ексміністр фінансів Данилюк. На його кандидатурі можуть наполягати міжнародні кредитори України.

До останнього часу серед найімовірніших претендентів на посаду голови БЕБ називали чинного голову парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, повідомляють джерела одного з українських видань. Однак, в останній день подачі документів він публічно повідомив, що не буде брати участі у конкурсі. Начебто тому, що не отримував погодження на це з Офісу президента. Причина – складні відносини голови комітету з очільником Офісу Андрієм Єрмаком.

До конкурсної комісії, яка обирає очільника бюро, входить 9 представників: по 3 від РНБО, Верховної Ради та Кабінету міністрів. Наступний етап конкурсу – тестування на знання законодавства. Потім кандидати, які наберуть прохідний бал, виконають практичні завдання. Питання для них мають опублікувати на сайті уряду не пізніше, ніж за десять днів до конкурсу. І останній етап – співбесіда з кандидатами, за підсумками якої трьох претендентів подадуть на розгляд прем’єру, який і вирішить, хто очолить відомство.

Бюро має стати органом, який налагодить діалог між бізнесом та державою. Підприємці мають забути про тиск та необґрунтовані візити правоохоронців. На зміну цьому має прийти аналітика та прозорість роботи. Саме так аргументували створення нового відомства українські посадовці. Бюро займатиметься досудовим розслідуванням економічних злочинів.

Щоправда, як усе відбуватиметься на практиці, питання поки залишається без відповіді і фактично залежить від політичної волі та того, хто керуватиме новоствореним органом.

Раніше повідомлялося, що більше півсотні налічується охочих очолити Бюро економічної безпеки. Про це розповів міністр економіки Олексій Любченко.

Також ми писали, коли в Україні офіційно запрацює новостворений орган – Бюро економічної безпеки.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ