Стала відома вартість землі в Європі

Поділитися:

В Україні після запуску ринку землі ціна гектара чорнозему коливатиметься від 1 тисячі до 3 тисяч доларів, зазначають експерти.

Водночас, у Європі земля коштує у кілька разів дорожче. Так, зокрема, у Польщі ціна за гектар – 10 тисяч. Вартість не регулює держава. Максимальний розмір ділянки у власності фізосіб — півтисячі гектарів. Податок на продаж наділів – 2-5%. Його стягують з покупця, тоді як немає податку на землеволодіння. До 1 травня 2016 року існувало часткове обмеження на участь іноземного капіталу у купівлі агроземель, однак його скасували щодо громадян Євросоюзу.

У Болгарії вартість гектара землі – 4,6 тис. доларів за гектар. Її купувати для рільництва мають право громадяни Болгарії, юридичні чи фізособи, які живуть в країні понад п’ять років, компанії з країн, з якими Болгарія уклала міжнародні угоди, а також з країн Європейського союзу.

У Німеччині ціна за гектар — 32 тисячі (у кожній з федеральних земель діє свій закон, який регламентує право власності на землю).

У Швейцарії — 70 тисяч за гектар. Там в окремих провінціях діє обмеження на вартість та мінімальний розмір наділу. Частково обмежена купівля аграрної землі в гірських районах, де до ринку мають доступ лише зареєстровані фермери.

В Україні очікується запуск ринку землі сільськогосподарського призначення з 1 липня цього року.

Раніше ми писали, що відкриття ринку землі може зірватися через небажання громадян продавати власну землю.

Також ми писали, що торік українці встановили рекорд з відчуження землі.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ