Співробітники «Кузні на Рибальському» розповіли, хто контролює завод

Поділитися:

Суднобудівний завод «Кузня на Рибальському» продали у 2018-му році офшорній компанії бізнесмена Сергія Тігіпка за 300,01 мільйона доларів.

Цей завод належав інвестиційним фондам екс-президента України Петра Порошенка та нардепа від «БПП» Ігоря Кононенка.

Угода мала великий резонанс у ЗМІ. Багато аналітиків знайшли в угоді ознаки імітації. Було кілька причин, з яких Порошенко вирішив хоча б номінально позбавитися від активу, прибутковість якого за рік перед продажем зросла в 6,6 разів.  Швидше було схоже на замітання слідів, а ще на легалізацію $300 мільйонів. У травні 2019 року ДБР відкрило провадження за частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу — підробка документів, що призвела до тяжких наслідків.

У вересні Печерський районний суд Києва наклав арешт на «Кузню на Рибальському» у цій справі, проте через місяць апеляційний суд скасував це рішення, а у липні 2020 року Держбюро розслідувань закрило кримінальне провадження про продаж Петром Порошенком суднобудівного заводу «Кузня на Рибальському».

Це було несподівано, тому що звинувачення були дуже тяжкими, і резонанс у пресі був дуже великим. Так, наприклад, за результатами журналістських розслідувань було виявлено, що цей продаж відбувся за 300 млн доларів, офіційно за угодою пройшли лише $30 млн, куди поділися $270 млн ніхто не знає – на рахунки в українські банки ці гроші не потрапили. 30 млн.

Порошенко зняв готівкою через свій Міжнародний інвестиційний банк, це теж був предметом розслідування.

Мало хто пам’ятає, але за дуже схожою схемою колишній гарант позбавився автомобільної корпорації «Богдан». Продавши компанію своєму бізнес-партнеру Олегу Гладковському, Петро Олексійович формально зберіг контроль над бізнесом.

За інсайдерською інформацією від керівництва суднобудівного заводу «Кузня на Рибальському», Порошенко й досі продовжує контролювати роботу заводу. А Тігіпко виконує для Порошенка роль номінального власника активів.

Редакція «Першого Ділового» намагалася зв’язатися з представниками Петра Порошенка та Сергія Тігіпка, але не отримала відповіді.

Раніше за зверненням Офісу Генеральної прокуратури, суд заарештував всю нерухомість і значну частку акцій заводу «Кузня на Рибальському“.

З початку року ЗАТ «Завод Кузня на Рибальському» не платить по кредиту, який взяв у 2017 році під державні гарантії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу