Спеціальні обов’язки на ринку електроенергії можуть продовжити

Поділитися:

В Україні уряд планує пролонгувати дію положення щодо спеціальних обов’язків (ПСО) для учасників ринку електроенергії, яку затвердили постановою №483 від 5.06.2019 року.

Згідно з проєктом постанови, продовжити дію ПСО можна до 30 квітня наступного року. А відтак – ті чи інші категорії побутових споживачів отримуватимуть підтримку від держави у вигляді субсидування.

За документом, постачальники універсальних послуг, держпідприємства: «Гарантований покупець», НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідроенерго», оператори системи розподілу – мусять до 15 серпня укласти угоди щодо надання послуг ПСО щодо забезпечення доступності електроенергії для побутових користувачів.

Також вони мають забезпечити купівлю-продаж на електронних аукціонах електроенергії у кількості, яка необхідна для виконання вже у вересні цього року ПСО.

«Укргідроенерго» до 27 серпня зобов’язали проавансувати «Гарантованому покупцеві» послугу щодо забезпечення доступності електроенергії у 2 млрд грн.

Зазначається, що збереження чинного механізму ПСО має бути продовжене щонайменше до листопада цього року. Зокрема, «Енергоатом» і «Укргідроенерго» муситиме реалізовувати «ГарПоку» електроенергію для населення у перші два місяці осені за заниженою вартістю: 150 гривень за МВт-год та 10 гривень за МВт-год.

«ГарПок» мусить продавати додаткові обсяги електрики постачальникам універсальних послуг, відповідно до чинних, до ухвалення постанови, угод, на вересень-жовтень цього року.

Нагадаємо, що електроенергія подешевшає для 40% населення.

Також ми писали, що ціни на електроенергію для бізнесу можуть зрости вдвічі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу