«Ситуація з поставками вугілля в Україні — складна» – експерт

Поділитися:

В Україні 20 енергоблоків теплоелектростанцій (ТЕС) і теплоелектроцентралей (ТЕЦ) пішли в простій через відсутність палива. Ще 10 енергоблоків ТЕС подали заявки на аварійний ремонт. Про це свідчать дані диспетчера енергоринку держкомпанії Укренерго.

Станом на 13 жовтня через відсутність палива не працювали 20 блоків на 9 ТЕЦ і ТЕС. Укренерго повідомляє, що за тиждень з 4 по 11 жовтня запаси вугілля на складах ТЕС зменшилися на 6,5% до 666,6 тис. тонн. Зокрема, запаси газового вугілля знизилися на 4,7% до 511 тис. тонн, антрацитового — на 12% до 155,6 тис. тонн.

Середньодобові обсяги поставок вугілля за останні 10 днів становили 56,5 тис. тонн, тоді як витрата (спалювання) — 61,6 тис. тонн. Відповідно до графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго, на складах ТЕС було в 3,9 рази менше вугілля, ніж повинно було бути на 11 жовтня.

Подробиці теми розповів виконуючий обов’язки міністра енергетики в 2020 році Юрій Бойко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Ситуація з постачанням вугілля, з наявністю вугілля на складах ТЕС, дійсно, доволі складна. Вона, поки що, є контрольованою, проте, якщо подивитись статистику останніх 10 років, то сьогодні в нас об’єктивно найбільш складна ситуація по цьому показнику», — зазначив експерт.

За словами виконуючого обов’язків міністра енергетики в 2020 році Юрія Бойка, цього року є дуже багато факторів, які можуть негативно вплинути на проходження осінньо-зимового періоду. Проте, експерт покладає надії на «Енергоатом», який, на його думку, може посприяти реалізації оптимістичних прогнозів.

«Тих факторів, які викликають стурбованість, в цьому році їх об’єктивно більше, і ключовий — це стан накопичення вугілля на складах теплової генерації. Проте, в цьому році ми розраховуємо на іншу роль державної компанії «Енергоатом» її участі в проходженні осінньо-зимового періоду. В нас в минулому році був досить важкий період, ми заходили в зиму з рекордними запасами палива, як для останніх кількох років, проте весь цей запас на середину січня «розтанув», через те, що, здебільшого, довелось страхувати зрив ремонтної компанії «Енергоатому». Для того, аби цей обережний оптимізм реалізувався — «Енергоатом» має відіграти ключову роль в проходженні поточного осінньо-зимового періоду», — додав Юрій Бойко.

Раніше ми повідомляли, що стало відомо, наскільки знизилися запаси вугілля на складах ТЕС.

Також ми писали, що у світі рекордно здорожчало енергетичне вугілля — тонна коштує 300 доларів. Про ситуацію на світовому енергоринку розповіли у Міністерстві енергетики України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу