«Щоб законно продати бурштин, потрібно мати законне право на його видобуток» – експерт

Поділитися:

Перший відкритий аукціон з продажу бурштину-сирцю пройшов в Луцьку 16 жовтня. На торгах продали 627 кг бурштину на загальну суму 21,6 млн грн.

Про це повідомили днями в прес-службі Волинської обласної ради.

На аукціон виставили бурштин, видобутий комунальним підприємством Волиньприродресурс. Офіційна видобуток каменю на Волині почалася тільки в вересні цього року. Тепер в Луцьку планують проводити такі аукціони щомісяця, а в перспективі – виходити на міжнародні ринки бурштину.

Як відзначили організатори аукціону, він повинен був відбутися набагато раніше. Але три роки поспіль правоохоронці і держава в цілому перешкоджали проведенню такого аукціону. Хоча в минулому році президент України Володимир Зеленський підписав закон про врегулювання видобутку бурштину.

Ситуацію коментує Роман Сторожев, президент Асоціації надрокористувачів України:

“Проблема нелегального видобутку бурштину існує в Україні десятиліття. Багато урядів намагалися її вирішити. Однак завжди були законодавчі перепони, які не дозволяли вирішити питання на рівні законодавства. Тобто легалізувати видобуток бурштину через видачу спеціальних дозволів-ліцензій.

Однак в позаминулому році ситуація почала зрушуватися з мертвої точки. А в минулому році був прийнятий закон, який відкрив шлях до легалізації видобутку бурштину. Затримки були пов’язані і з прийняттям підзаконних актів, які дозволяють видавати ліцензії на законну видобуток бурштину.

З цим завданням уряд впорався. Перший аукціон з законного видобутку каменю відбувся. Зараз підготовлено 36 ділянок, на яких буде вестися законна видобуток бурштину. Всього ми оцінюємо кількість родовищ від 50 до 10, на яких видобутий бурштин може бути абсолютно законно виставлений на продаж “.

За словами експерта, мова йде про продаж кінцевого продукту.

“Щоб продавати його на аукціоні, -говорить Роман Сторожев, – бурштин потрібно було добути на підставі легальних документів. У людей, які його продають, має бути право на його реалізацію. Тобто це мають бути офіційні підприємці – приватні, державні або комунальні, які мають право його добувати на певних ділянках “.

Здобуваючи його там, додає глава Асоціації надрокористувачів, вони платять відповідні збори і податки в державний бюджет. Реалізують свою продукцію відкритим способом на аукціоні. Отримують місцевий український индикатив ціни. І таким чином країна отримує легалізацію продукції.

Нагадаємо, в Луцьку відбувся вперше в країні аукціон з продажу викопного бурштину.

Також раніше ми писали про те, що КП «Волиньприродресурс« Волинської облради почало законний видобуток бурштину на території регіону.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ