«Шахта «Турів» забезпечує вугіллям 7% енергетики Польщі» – експерт

Поділитися:

Євросоюз зобов’язав Польщу призупинити роботу шахти «Турів». Проти рудника виступає сусідня Чехія, яка заявляє про екологічну шкоду від нього.

Суд Євросоюзу в Люксембурзі зобов’язав Польщу щодня виплачувати штраф в розмірі 500 тисяч євро, і так доки не припиниться видобуток вугілля на шахті «Турів». Про це йдеться на сайті суду.

На думку Євросуду, цей крок необхідний, щоб змусити Польщу слідувати рішенням ЄС і призупинити роботу шахти. Раніше, 17 вересня, суд Євросоюзу ухвалив як тимчасовий захід негайно припинити видобуток в шахті до винесення остаточного рішення щодо її подальшої долі.

З відповідним проханням до суду звернулася Чехія в кінці лютого. Конфлікт між нею і Польщею через «Турова» триває вже кілька років. На думку Праги, робота шахти завдає екологічної шкоди чеському населенню. «Турів» розташований в Богатині на південному заході Польщі, поблизу від кордону з Чехією та Німеччиною.

Подробиці теми розповів керівник практики енергетики адвокатського об’єднання Arzinger Ярослав Чекер в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Це шахта з видобутку вугілля і за словами представників польської влади, вона грає чималу роль в енергетичному балансі Польщі. Шахта фактично забезпечує своїми ресурсами 7% електроенергії всієї Польщі. Плюс також підіймається питання про те, що шахта забезпечує теплом місто шахтарів, де зараз проживає чимала кількість людей. Тому це досить вагомий актив для Польщі», – сказав експерт.

При цьому польську владу зобов’язали платити грошовий штраф за діяльність шахти.

«Якщо ми подивимося на історію цього судового розгляду, то фактично Польща вже подавала апеляцію на перше рішення в якому просто говорилося про категоричну зупинки діяльності шахти. Але оскільки Польща це не виконала, то Чехія подала додаткове прохання. Там говориться про те, що тепер Польща повинна додатково платити за кожен день роботи цієї шахти на рівні 5 млн євро в день. І так до моменту зупинки шахти. Тоді суд вирішив зобов’язати Польщу платити набагато менше – приблизно 500 тисяч євро в день. Це рішення Польща також хотіла заперечити, але суд апеляцію відхилив», – заявив він.

Спеціаліст зауважив, що закрити шахту – справа не одного дня, адже по суті це складний технологічний процес від якого залежить, як економіка, так і життя багатьох людей.

«Потрібно розуміти, що шахта – це дуже складне технологічне підприємство і за декілька днів його просто неможливо закрити. Тому швидше за все рішення Суду Справедливості ЄС прозвучить раніше, ніж Польща зможе реально щось закрити. Якщо вона звичайно взагалі захоче це зробити», – розповів експерт.

Нагадаємо, що в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України заговорили про те, що Донбас на межі екологічної катастрофи, а трапиться вона може буквально протягом пари місяців.

Мова про затоплені шахти, які стають загрозою для питної води. Катастрофа може охопити 800 тисяч осіб.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу