Саудівська Аравія робитиме літій з морської води

Поділитися:

У Саудівській Аравії планують видобувати дешевий літій високої чистоти з морської води. Про розробку рішення для такого видобутку заявили тамтешні науковці.

У статті, опублікованій у журналі Energy & Environmental Science, група вчених з Науково-технологічного університету короля Абдалли повідомила, що у морській воді значно більше літію, аніж на суші, проте його концентрація надто низька – приблизно 0,2 частин на мільйон.

Однак, вчені знайшли вирішення, як підвищити вміст літію. Вони розробили електрохімічну ланку з мембраною з оксидів літію, лантану і титану (LLTO). Завдяки кристалічній структурі мембрани – пропускатимуться іони літію, разом з цим, блокуючи іони інших металів. Зазначається, що науковці тестували спеціальну систему, яка складається з трьох камер, на воді з Червоного моря. Їм вдалося досягти вмісту літію до 9 тисяч частин на мільйон, тобто до 0,9 відсотка.

Також вони скорегували кислотність розчину, отримавши твердий фосфат літію з незначними слідами іонів інших металів. Відтак, готовий продукт цілком відповідатиме запитам виробників акумуляторів.

Нагадаємо, Світовий банк допоможе українській науці кредитами. Україна отримає від банку на 200 мільйонів доларів, інформує Міністерство фінансів. Таке рішення Ради виконавчих директорів Міжнародного банку реконструкції і розвитку (входить до складу Світового банку).

Також ми писали, що Україна будуватиме житло для молодих вчених. Влада заявляла про намір ініціювати відповідну програму.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу