Садівники можуть втратити третину врожаю

Поділитися:

Цьогоріч в Україні садівники очікують щонайменше 30% втрати майбутнього врожаю лохини.

В Інституті садівництва НААН України зазначають, що стовідсотково підрахувати майбутні втрати щодо врожаю лохини та інших ягідних культур – неможливо. Адже невідомий вплив умов перезимівлі рослин, як і наслідки можливих заморозків, які ймовірні в останній декаді квітня та в травні.

Експерти називають задовільними умови перезимівлі лохини з кінця минулого року по лютий цього року, наголошуючи, що не було занадто кардинальних стрибків температури чи тривалого утримання надто низьких температур повітря. Професійні виробники також зауважують, що лише подекуди в країні фіксувалось -30⁰С, при цьому – на певних ділянках плантацій та виключно уночі.

Відомо, що поганою далась перезимівля для більш пізніх сортів лохини високорослої. Найбільш нестійкими до морозів виявились сорти лохини, зокрема: “Чандлер”, “Блюкроп”, “Спартан”, “Ліберті”, “Аврора”. Найбільш витривалим – сорт “Дюк”.

Нагадаємо, у світі спостерігається активне зростання цін на продовольство: всього лише за місяць даний показник виріс на 4%. Про це свідчать дані Продовольчої та сільськогосподарської організації при ООН. За даними відомства, нині вартість продуктів у світі побила рекорд з липня 2014 року. Найбільше це помітно стосовно вартості масла, цукру і зерна. Також фіксується зростання ціни на кукурудзу. У річному охопленні її вартість зросла на 42%. Так сталося через сильний неврожай продукту.

Раніше ми писали, що кліматичні зміни – це загроза національній безпеці Сполучених Штатів. Про таке під час віртуального саміту заявив міністр оборони країни Ллойд Джордж, який переконаний: на тлі глобальних метеозмін на планеті посилюється конкуренція за ресурси. А найбільше – через танення льодовиків Арктики та Антарктики.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу