Розмитнення автомобілів стало доступнішим – підписано закон

Поділитися:

В Україні розмитнення транспортних засобів з європейськими номерами тимчасово стане доступнішим. Відповідні закони, які передбачають це, підписав президент Володимир Зеленський.

Йдеться про два закони №1402-IX та 1403-ІХ. Перший – вносить зміни до Податкового кодексу в частині податків, зборів та інших обов’язкових платежів, де об’єкт оподаткування – транспортні засоби. Другий – вносить зміни до Митного кодексу щодо тимчасового спрощення оформлення авто, ввезених в Україну.

Серед змін:

  • старі транспортні засоби на єврономерах з реєстрацією більше 5-ти років, ввезені в Україну до кінця 2020-го року, оподатковуватимуться за пільговими ставками податку на додану вартість і акцизного податку;
  • акцизний податок залежатиме від віку авто, обсягу та типу двигуна, не залежатиме від його вартості;
  • рівень базової ставки становитиме від нуля до 150 євро, і переважно – вартість розмитнення не буде більшою за 1 тисячу євро;
  • такі транспортні засоби будуть тимчасово звільнені від необхідності оподаткування ввізним митом;
  • пільговий механізм дозволений виключно для одного розмитненого автомобіля однієї категорії одного власника.
  • термін пільгового митного оформлення – 180 днів з моменту набуття чинності законів. Учасникам АТО/ООС надається 270 днів.

Водночас, дія цих законів не поширюється на авто, які не відповідають екологічним нормам “Євро-2” та вище, ввозяться з держави-окупанта чи ввезені із тимчасово окупованих територій України.

Закони набувають чинності з наступного дня після опублікування та запрацюють через місяць після цього.

Раніше повідомлялося, що імпортні та не нові автомобілі в Україні популярні, про це свідчить цифра, яка відбиває кількість куплених транспортних засобів у квітні 2021 року. Зокрема, українці придбали 38,8 тис. автівок, і це на 11% більше куплених в березні. А якщо говорити про зареєстровані в квітні автомобілі, то тут частка вживаних склала близько 80%.

Також ми писали, що автомобільні номери можна оформити онлайн. Так, даною опцією можна скористатися безпосередньо через електронний кабінет водія або Єдиний державний портал адміністративних послуг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу