Росія вибилась в лідери за кількістю офшорів

Поділитися:

У неділю, 3 жовтня, міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) опублікував результати розслідування, яке близько двох років вели більше 600 журналістів з 150 ЗМІ. Згідно з інформацією, розслідування засноване на внутрішніх документах 14 офшорних реєстраторів з різних країн світу.

«В цілому новий витік документів розкриває реальних власників понад 29 000 офшорних компаній», — йдеться у повідомленні ICIJ.

В організації стверджують, що в архіві найбільше росіян. Журналісти знайшли відомості про офшорні компанії, які пов’язані з рідними глави «Ростех». Зокрема, падчерка була бенефіціаром восьми офшорних компаній. Зазначається, що загальна вартість активів цих компаній майже 22 млрд рублів.

Крім того, у розслідуванні згадується російський банкір-мільярдер, який через компанію Alpha Consulting Limit створив офшор Capital Invest Enterprise Corp для декількох юридичних осіб, зареєстрованих в Росії.
Журналісти, посилаючись на документи провайдера трастових і корпоративних послуг Asiaciti, пишуть, що глава Ощадбанку в 2011 році створив в Сінгапурі компанію Angelus Trust для управління сімейними активами більш ніж на $ 55 млн.

Серед клієнтів реєстратора офшорів CCS Trust Ltd в Белізі вказаний колишній член ради директорів «Газпрому» і екс-міністр майнових відносин Росії. Крім того, російський бізнесмен і президент московського ЦСКА названий клієнтом компанії-реєстратора Fidelity Corporate Services.

У розслідуванні містяться дані про те, що гендиректор «Першого каналу» є одним із бенефіціарів компанії, яка бере участь в проекті по зносу старих кінотеатрів в Москві і будівництва на їх місці торгових центрів.

Серед росіян, які згадуються у розслідуванні, також акціонер банку «Росія». Зокрема, розслідувачі, посилаючись на документи офшорного реєстратора Aleman, Cordero, Galindo & Lee (ALCOGAL) пишуть, що вона з 2006 року по 2017 рік була бенефіціаром компанії Brockville Development Ltd, зареєстрованої на Британських Віргінських островах. У 2003 році на цю компанію було куплено квартиру в Монако. Загальна вартість якої, із двома паркувальними місцями, становила € 3,6 млн.

Нагадаємо, в Офісі генерального прокурора України відреагували на скандал зі зливом документів Pandora Paper. Тему прокоментувала генеральний прокурор України Ірина Венедиктова.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу