«Ринок M & A в США скоротився в десять разів. Це менше, ніж в Україні», — експерт

Поділитися:

Ринок злиття та поглинань сильно постраждав від коронакризи — з лютого 2020 на Україні спостерігається різке зниження кількості угод.

Починаючи з 2015 року кількість і обсяг угод неухильно росли, досягнувши 80 угод на загальну суму 1,19 млрд євро у 2019 році. Цей показник на 12% більше, ніж у 2018 році, і є найвищим з 2013 року, згідно з п’ятирічним дослідженням ринку M&A в Україні, проведеного юридичною фірмою Aequo та інформаційно-аналітичним ресурсом Mergermarket (Великобританія).

Переважна більшість угод на ринку M&A склали угоди з українськими інвесторами. Однак іноземні інвестори все ще залишаються активними на ринку, хоча ця активність помітно знижується. Серед найбільших угод — придбання компанією DP World контейнерного терміналу ТІС, а також бельгійським виробником проммінералів Sibelco — українських глинодобувних компаній ТОВ «ЄВРОМІНЕРАЛ Україна» та «Курдюмівський завод кислототривких виробів».

Здійснено угоди по приватизації та створення ДПП з концесії Херсонського морського порту та Спеціалізованого морського порту «Ольвія», які містять інвестиційні зобов’язання на суму 3,8 млрд гривень, а також перший повноцінний сервісний контракт щодо підвищення видобутку між НАК «Нафтогаз України» і Expert Petroleum, який передбачає інвестиції на суму 1 млрд гривень протягом 5 років дії контракту.

Загалом, як і в попередньому році, в центрі уваги інвесторів в першому півріччі 2020 року перебували сільське господарство, нерухомість, транспорт та інфраструктура, інновації та нові технології, на які разом припадає 91% вартості всіх укладених угод.

Ілля Сегеда, лідер напрямки консультаційних послуг з питань злиттів і поглинань KPMG, висловив свою думку з приводу падіння ринку:

«Я переконаний, що головна причина спаду — пандемія ковіда. Сказати, що Україна «впала» більше інших країн — не зовсім вірно. Наприклад, ринок скоротився і в США. В Азії трохи кращі ситуація, там падіння нижче. Ми знаходимося посередині між Азією й Америкою, але просто повторюємо світовий тренд. Причина — припинення економіки, падіння ВВП, які спостерігаються по всьому світу».

Чи можна було передбачити таку ситуацію? Ні, як каже експерт. Напередодні цього ніхто не міг припустити такого. Ринок у нас, з України, ріс на 10-15-20% на рік — це хороше зростання.

«На скільки часу рецесія затягнеться? Якби я міг припускати, на цьому можна було б заробити. Білл Гейтс говорить про те, що пандемія закінчиться аж у першому півріччі 2022 року — коли виробиться імунітет і багато людей будуть вакциновані. Я більш оптимістичний», — говорить експерт.

На його думку, після глибокого падіння завжди настає відновлення, але… Ми спостерігаємо зараз другу хвилю коронакризи, і це безсумнівно позначиться і на ринку M&A. Як вважає Ілля Сегеда, активність відновиться вже наступного року.

Сьогодні існує й інший світовий тренд — і в Україні, і глобально компанії намагаються передомовитися на більш вигідні умови. Є такі ситуації, коли компанії намагаються розірвати договори… Вся справа в істотних змінах умов. Змінюється попит на продукцію, а значить, змінюється і вартість активів.

В Україні, за словами експерта, погіршилася ситуація в цілому. Ринок M&A є похідною інтересу до економіки країни, до бізнесу. Якщо в країні бізнесу створені сприятливі умови, захищені його інтереси, то і інвестор буде розуміти, що захищені будуть і його інтереси.

«Спеціальних умов не потрібно, але потрібно дозволити правильно працювати судовій системі, конкуренцію дозволити в різних сферах — і тоді інвесторам буде цікаво», — каже Ілля Сегеда.

Ще один цікавий сектор для ринку M&A — земля та сільське господарство. В Україні сформовано ринок, в якому ряд холдингів контролював земельні активи. Протягом 5-6 років все стало змінюватися.

Куди рухатиметься «Епіцентр» як один з найбільших в сегменті рітейлу? Що буде відбуватися на ринку M&A і як ставитися до російського капіталу в Україні — про це Ілля Сегеда розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу