«Ринку поставок газу для підприємств ТКЕ немає, адже ніхто не готовий постачати газ для цих компаній», – експерт

Поділитися:

НАК “Нафтогаз України” підготувала трирічний договір на поставку газу для виробників теплової енергії.

Як повідомляє прес-служба держкомпанії, з червня 2021 року і протягом 13 місяців довгострокова ринкова ціна становитиме 7,42 грн за один кубометр (з ПДВ, але без врахування тарифу оператора газотранспортної системи).

Цінові пропозиції для теплокомуненерго в наступних періодах (з 1 липня 2022 року і з 1 липня 2023 роки) будуть проіндексовані.

В рамках контракту довгострокова ринкова ціна поширюється тільки на обсяг природного газу, який відповідає історичному обсягом споживання ТКЕ в частині виробництва тепла і гарячої води безпосередньо для потреб населення.

Додаткові обсяги газу будуть відпускатися для теплокомуненерго за спотовою ціною.

Група Нафтогаз готова забезпечити потреби ТКЕ і запрошує контрагентів до співпраці.

Договору про комерційні закупівлі газу з ТОВ “Газопостачальна компанія” Нафтогаз Трейдинг “уклали вже 34 великих підприємства теплокомуненерго, зокрема з Києва і Харкова.

Свою думку з цього приводу висловив Геннадій Кобаль, директор EXPRO Consulting.

«Суть претензії тому, що підприємства Теплокомуненерго, що належать муніципальним міським громадам, не готові в сьогоднішніх реаліях купувати газ по 11 000 гривень за 1000 кубометрів. Ситуація плачевна. Просто скасувати ПСО і ввести ринок і ринкові ціни для цього сегмента зараз дуже складно і недоцільно. Тому що законодавчо не врегульовано ринок, великі борги, не відпрацьована система закупівлі газу.

Ринок газу зараз функціонує таким чином, що значна частина угод має попередню оплату, а теплокомуненерго – це суцільні борги », – говорить експерт.

Геннадій Кобаль відзначає, що 11000 гривень за тисячу кубів – це ринкова ціна. Нафтогаз пропонує ціну 7420 гривень за тисячу кубів. Фактично це регульована ціна, продовження ПСО. Можна говорити, що ринкове ціноутворення не буде введено для цього сегмента. Для населення був зроблений такий же крок. Фактично газова реформа не працює, адже регулювання цін для населення і ТКЕ триває.

«Не можна сказати, що газовий ринок почав працювати, адже все зайняли вичікувальну позицію після опалювального сезону. Ринку поставок газу для підприємств ТКЕ немає, адже ніхто не готовий постачати газ для цих компаній.

У цих підприємств є постійні проблеми з платежами. Якщо їм не вдається вчасно заплатити, то вони отримують великі штрафи. Знаючи, що ці підприємства балансують на межі виживання, ніхто не береться їх обслуговувати. Тому треба з одного боку вирішити питання постачання газу за прийнятними тарифами, а з іншого, треба домогтися, щоб за цими цінами почали вчасно платити всі », – резюмує фахівець.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ