Річна інфляція у США оновила максимуми майже за 40 років

Поділитися:

У Сполучених Штатах – рекордна інфляція. Так, рівень річної інфляції за підсумками грудня досягнув 7%. Такі показники фіксували у 1982 році.

Під час відкриття основної торгової сесії фондові індекси США мали такий рівень: S&P 500 підвищився на 0,38% – 4731 пунктів, Dow Jones – на 0,51%, 36252 п.; Nasdaq – на 0,71%,15261 п.

При цьому зростання інфляції було в прогнозних межах, як і очікували аналітики. Так, експерти розраховували на зростання індексу споживчих цін упродовж року станом на грудень 6,6-7,2%, а консенсус-прогноз – 7%.

Як пояснюють, сплеск інфляції стався на тлі м’якшої грошово-кредитної політики центробанків в умовах коронакризи. З метою підтримки ринків та бізнесу регулятори у світі, зокрема Штатах, зменшили базову процентну ставку, що стало поштовхом для прискорення інфляції.

Її також прискорили зміни поведінки споживачів: зменшилися витрати на послуги, тоді як зросли на товари тривалого користування. Доходи американських домогосподарств зростали з допомогою прямих грошових державних виплат: спостерігається суттєве зростання заробітної платні найманих робітників.

Пандемія негативно вплинула на ланцюжки постачання, деякі компанії були змушені припинити виробництво. У підсумку – це збільшило витрати виробників, зростання гуртових цін перевищило споживчі.

Федеральна резервна система США на цьому тлі може згорнути програму стимулів швидше, ніж планувалося, і підняти ключову відсоткову ставку. Аналітики таких установ як Goldman Sachs, JP Morgan та Deutsche Bank вважають, що ФРС посилить грошово-кредитну політику протягом року щонайменше чотири рази.

Є й більш оптимістичні прогнози: деякі експерти кажуть, що інфляція вже дійшла піку, а відтак – немає підстав лишатися на такому рівні надалі.

Нагадаємо, що Національний банк фіксує проходження піку інфляції у країні. За даними регулятора, це сталося ще у вересні.

Також ми писали, що в Україні до максимуму прискорилася інфляція: у грудні 2021 року споживчі ціни зросли на 0,6% у порівнянні із листопадом. Загалом за 2021 рік зростання цін склало 10,0%, що є максимальним показником з 2017 року (13,7%).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу