“Регуляторна гільйотина” Шмигаля більше схожа на пістолет біля скроні бізнесу “- експерт (Відео)

Поділитися:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відзвітував про свою роботу. Чи вдалося за 100 днів підняти економіку України в умовах пандемії? Про це розповів економіст Тарас Загородній.

Основним досягненням політики Дениса Шмигаля називають прийняття закону про податкову реформу №1210. Чи справді він допомагає протидіяти відмиванню грошей і регулювання бізнесу? Адже представники бізнесу називають цей закон терором.

Цей закон був прийнятий не при Шмигалі, а ще восени минулого року. Але я вважаю, що для цього законопроекту час ще не настав. Адже у нас часто-густо красиві хлопчики і дівчатка, які просувають нововведення, не розуміють, що якщо це працює в більш розвинених економіках, то в нашій країні це працювати не буде. Все закінчиться економічним крахом і ніхто нічого робити не буде. А наші співгромадяни просто поїдуть до Польщі. Старання вибудувати податкову систему на прикладі Німеччини у нас, з огляду на ментальність людей, більшу частину тіньової економіки і корупційні податки, які нікуди не діваються, а ще недостатньо розвинений ринок, не вийде “- заявив Загородній.

За словами експерта, як тільки податківці почнуть робити все те, що прописано в законі, почнеться бунт. Загородній вважає, що потрібно максимально лібералізувати економіку.

“Краще нехай буде економіка з умовним відмиванням коштів, ніж її зовсім не буде” резюмував фахівець.

Шмигаль заявляв, що цей закон є “регуляторну гільйотину”. Однак Тарас Загородній заявив, що закон про податкову реформу більше “схожий на пістолет, приставлений до скроні бізнесу“.

З таким законом, краще просто закрити бізнес, ніж чекати, поки прокинуться наші податківці” – пояснив експерт.

Ще одним “маяком” уряду Шмигаля називають приватизацію державних підприємств. На це Загородній відповів, що не є прихильником ідеї глобальної приватизації. І вважає, що оборонні та стратегічно важливі об’єкти повинні знаходитися під контролем держави. До них можна віднести ОПЗ, Нафтогаз, залізницю.

З іншого боку, мала приватизація – це нормально. Добре, коли те, що не ліквідує, можна списувати. Так, наприклад, Житомирський горілчаний завод, не повинен бути в державній власності. Однак, говорити про те, що приватизація підштовхне економіку країни до стрибка зростання – справжнісінька неоліберальна брехня. Адже 80% активів уже давно продані “, – висловив свою точку зору експерт.

Більш дієвим інструментом підвищення економіки країни Загородній назвав локалізацію виробництва, яка приверне реальні інвестиції в Україну.

Ще один момент в політиці Шмигаля – “велике будівництво”. 113 млрд гривень виділено державою на масштабний інфраструктурний проект. Є думка, що це може пом’якшити ефект від економічної кризи.

Загородній підтримав цю точку зору, але уточнив: “Інфраструктурні проекти ніколи не давали таких поштовхів, про які нам говорять. Краще такі гроші витрачати на енергомодернізації, щоб менше газу закуповували за кордоном, знизилися тарифи ЖКГ. А ще є варіант підтримати експортерів. В таких випадках ситуація зміниться тут і зараз, а дороги – це довго “.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу