Регулятор запровадив повторні обмеження на ринку електроенергії

Поділитися:

Енергорегулятор запровадив повторні обмеження, покликані стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії. Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунпослуг скасувала три попередні постанови, дві з яких відмінив суд, та продовжила термін дії скорегованих постанов.

Таке рішення НКРЕКП ухвалила під час свого засідання.

Як пояснив голова Нацкомісії Валерій Тарасюк, учасники ринку знають, що в регулювання ситуації на ринку електроенергії вирішив втрутитися Окружний адміністративний суд. Однак, своїми рішення вніс лише безлад, з огляду на це були ухвалені відповідні рішення. Щоб не було плутанини – визнано такими, що втратили дію всі три постанови.

Нацкомісія у відповідь на ситуацію ухвалила тимчасові рішення, які діятимуть до 28 лютого: встановлено мінімальну вартість на внутрішньодобовому ринку (ВДР) на рівні 110% від вартості на ринку на добу вперед (РДН), підкориговано алгоритм плати за негативні небаланси на рівні 102% від максимальної ціни на ринку на добу вперед; продовжено дію мінімальної граничної ціни на РДН.

Регулятор вважає, що судове втручання в ринок електроенергії та скасування попередніх рішень Нацкомісії – це дестабілізація ситуації, один із елементів гібридної війни. Скасування постанов негативно вплинуло б на ринок.

«Енергоатом у січні не продав свій обсяг електроенергії на лютий, тому до кінця місяця може продовжувати обвалювати РДН в умовах, що склалися. Скасування нашого рішення дозволить спекулювати в таких умовах ринком. Тому нові заходи НКРЕКП будуть і сьогодні, і завжди», – наголосили в Нацкомсії.

Нагадаємо, що раніше НКРЕКП заявляла, що ситуація на ринку електричної енергії критична через трейдерів бізнесменів Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського. На думку Нацкомісії, їхні дії є свідченням політичного та економічного шантажу.

Також ми писали, що за «законність рішення» НКРЕКП щодо запровадження обмеження на ринку електроенергії взялась і Рада нацбезпеки та оборони.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу