Регулятор запровадив низку обмежень на ринку електроенергії

Поділитися:

Український енергорегулятор запровадив низку обмежень на ринку електроенергії. Обмежувальні заходи спрямовані на подолання профіциту та стабілізації цін.

Рішення Нацкомісія з держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг ухвалила на екстреному засіданні. Зміни внесли у карантинну постанову № 766 від 8.06.2020 року.

Як зазначили в НКРЕКП, у зв’язку із профіцитом, включенням 15 атомних блоків почали здійснюватися зловживання на ринку.

«Той факт, що внутрішньодобовий ринок у нас за обсягами вже порівнюється з ринком на добу вперед, це точно нездорова ситуація. Тому ми ухвалили рішення відрегулювати її», – зазначили в енергорегуляторі.

Із 5 лютого на 6 лютого до 28 лютого встановлено мінімальне цінове обмеження на внутрішньодобовому ринку на рівні 10% від ціни на «ринку на добу вперед».

Комісія повернулася до алгоритму розрахунку плати за небаланси на рівні 115% ціни на «ринку на добу вперед».

«Причина – бачимо зростання розміру балансуючого ринку, що є нездоровим, і тому збільшуємо відповідальність. Поки що з 5% до 15%, але далі прийматимемо рішення залежно від ситуації», – кажуть НКРЕКП.

Нацкомісія запровадила практику перевірки походження обсягів продажу електроенергії на добу поставок у заявках на продаж учасників РДН/ВДР, що набуде чинності з 7 лютого.

Раніше ми писали, що минулого року близько 27,95% реалізованого на ринку «на добу вперед» та внутрішньодобового ринку струму було виготовлено з вугілля, 22,8% – з ядерного палива.

Нагадаємо, НЕК «Укренерго» виступила за підвищення тарифів для населення з 1 квітня 2022 року на 29,1% або до 446,24 гривні за мегават-годину.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу