Регулятор вносить зміни до Положення про касові операції

Поділитися:

Новий порядок ведення касових операцій обговорить громадськість. Національний банк виніс відповідні пропозиції на обговорення.

Так, серед пропозицій, які хочуть внести у «Положення про касові операції» – відмова від поняття «небанківська установа». Вказано, що воно позбавлене конкретики, тому буде введене більш точне формулювання – «небанківські постачальники платіжних послуг». Пропонується чіткий опис їхніх обов’язків та вимог.

Групу постачальників платіжних послуг мають намір поділити на «банківські» та «небанківські». «Небанківськими» постачальниками вважатимуться:

– платіжні установи, у тому числі малі;
– філії іноземних платіжних установ;
– установи електронних коштів;
– фінустанови, що надають платіжні послуги;
– оператори поштового зв’язку;
– надавачі нефінансових платіжних фінпослуг.

Зазначається, що небанківські постачальники фінпослуг працюватимуть із «платіжними рахунками». Такі рахунки відкриватимуться надавачем платіжних послуг користувачеві. Основою буде договір щодо виконання платіжних операцій.

У НБУ вважають, що загалом новації не спричинять негативних наслідків. Натомість надання ширших повноважень створить необхідні сприятливі економічні передумови для функціонування конкурентного середовища ринку фінансових і банківських послуг.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про фінансові послуги та фінансові компанії», який Верховна Рада ухвалила ще 14 грудня 2021 року. Закон зареєстровано за номером 5065.

Також у парламентському комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики розробляють законопроект про запровадження касових апаратів для таксі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу