Регулятор хоче скасувати податок на депозити

Поділитися:

Національний банк наполягає на скасуванні податку на довгострокові депозити. Його було введено у 2014 році через критичну ситуацію з наповнення державного бюджету. Він включає 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору.

Із такою ініціативою виступив НБУ перед розглядом парламентом у першому читанні законопроекту про держбюджет на 2022 рік. Примітно, що скасувати хочуть лише ПДФО (18%), а не військовий збір.

Мовляв, скасування податку на довгострокові депозити збільшить привабливість найбільш термінових депозитів.

Водночас, експерти повідомляють, що Міністерство фінансів буде проти, адже з депозитів до бюджету надходить близько чотирьох мільярдів гривень. Також вони наголошують про тенденцію з перетоку коштів населення із термінових рахунків на рахунки до запитання. Цьогоріч частина коштів до запитання у депозитному портфелі фінустанов збільшилась з 42% до 48%. А це має певні ризики для фінансової системи країни. Адже будь-якої миті кошти до запитання можуть вивести з банківських рахунків та будуть конвертовані у валюту. Це позначиться на банківській системі та на стабільності курсу гривні.

Раніше повідомлялося, що у Національному банку вважають, що ведення нових карантинних обмежень – це суттєвий ризик. В НБУ зазначили, що економіка України втратить від 0,4 до 0,6 п.п. зростання ВВП, в залежності від формату обмежень.

Також ми писали, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб цього тижня планує продати активи восьми ліквідованих банків на 11 мільярдів 580 мільйонів гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу