«Реально допомогти аграріям можуть тільки зниженнями податків» – експерт

Поділитися:

Кабінет міністрів змінив механізм надання фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу шляхом здешевлення кредитів.

Уряд схвалив відповідну постанову, яка оновлює порядок використання коштів, передбачених для цього в держбюджеті, повідомляє Мінекономіки.

«У 2021 році для здешевлення кредитів планується направити 1,2 млрд грн. Це одна з найуспішніших програм підтримки аграріїв, яка дає доступ до дешевого кредитування і сприяє залученню коштів в агросектор. В цьому році скористатися програмою і отримати компенсацію зможуть понад 4,4 тисячі сільгоспвиробників », – відзначили в міністерстві

Проектом постанови, зокрема, пропонується: визначити прозорий порядок добору претендентів на підтримку; Уточнити напрями використання кредитних коштів. Надається можливість отримувати компенсацію за коротко- і середньостроковими кредитами на поповнення оборотних коштів (сільгоспвиробники, які постраждали від погодних умов і яким банки реструктуризували кредити, зможуть отримати часткову компенсацію відсотків по кредитах).

Також, за середньо- і довгостроковими кредитами, залученими для придбання основних засобів с / г виробництва, за витрати, пов’язані з будівництвом і реконструкцією виробничих об’єктів с / г призначення, а також з переробкою с/г продукції.

Максимальний обсяг компенсації позичальникам, зайнятих у тваринництві, складе 15 млн грн, іншим позичальникам – 5 млн грн.

Свою думку з цього приводу висловив Володимир Коновальчук, експерт аграрної галузі.

“У нас багато чого заявляється, але ми будемо дивитися, що з обіцянок будуть імплементовані де-факто. З одного боку, це буде певним плюсом, з іншого боку – держава повинна певну вигоду з цього рішення. Але для того, щоб це було дійсно ефективно, не треба брати взагалі податки. Якщо хтось комусь хоче допомогти, треба знижувати податки. Коли мова йде про те, щоб у одного відняти, а іншому надати, тоді зрозуміло, що люди, які сидять у владі будуть мати певні “відсотки” з цих рішень “, – говорить експерт.

Володимир Коновальчук впевнений, що кредитування будь-якій галузі необхідно. Це потрібно для здорового розвитку сфери економіки. Без кредитування неможливо вести бізнес в розвинених країнах.

“Відсотки дуже високі. Але проблема в тому, що дуже складно їх здешевити за рахунок державних програм. Адже гроші не беруться з Марса або з вакууму, як правило – це гроші платників податків”, – відзначає фахівець.

Володимир Ковальчук каже про те, що програма уряду виглядає досить великий. Можливо, щось буде коригуватися. Але треба сподіватися на те, що цифри, які зараз в медіапросторі, будуть реалізовуватися де-факто.

“Звичайно, мати кредити під низькі відсотки – це дуже важливо для української економіки. Інша справа, якщо це відбувається за рахунок державних субсидій. У такому випадку ефективність цього процесу можна поставити під сумнів. Але чому одні платники податків повинні платити за рахунками інших?” – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу