Рахункова палата розповіла про збитки при закупівлі «бебі-боксів»

Поділитися:

У Рахунковій палаті повідомляють, що Україна за три роки отримала більше 129 мільйонів гривень збитків під час закупівель українцям одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

Такі результати аудиту доцільності використання державних коштів під час цих закупівель.

Як пояснюється, це сталося у зв’язку з неконкурентною закупівлею «пакунків малюка» у вигляді проєктів міжнародної технічної допомоги, проте, яка практично не здійснювалась.

Збитки отримані через надлишково сплачені бюджетні кошти, які неправомірно спрямували для оплати послуг міжнародного посередника, однак їх не повернули до бюджету.

Так, протягом 2018–20 років повинні були реалізовуватися два проєкти міжнародної технічної допомоги, які передбачали закупівлю «пакунків малюка». У перші два роки держава сама фінансувала ці проєкти, надавши 2,5 млрд грн. Потребу в «пакунках малюка» та у виплаті грошової компенсації їх вартості було покрито на 94%. Однак, за результатом аудиту було встановлено, що 2,1 млрд грн (84%) використали з непрозорою системою закупівлі, а також в неконкурентний спосіб.

Зазначається, що держава не отримала у ці роки на закупівлю «пакунків малюка» жодної копійки, послуг чи безоплатних робіт як міжнародну технічну допомогу. А все – через те, що в Україні немає закону, який би регулював питання міжнародної технічної допомоги, а також через бездіяльність посадовців низки органів виконавчої влади.

Також повідомляється, що облдержадміністрації та Міністерство соціальної політики при відсутній міжнародній технічній допомозі надлишково перерахували міжнародному посереднику понад 45 млн грн. Кошти було неправомірно надано управлінню ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) як оплату послуг в рамках реалізації проєкту. Зазначається, що кошти ці мали сплатити тільки в разі фактичного отримання Україною міжнародної технічної допомоги.

Встановлено, що органи соцзахисту ОДА (окрім Донецької, яка не брала участі у проєкті) і Київська мерія за 2018–19 роки додатково неправомірно оплатили за «пакунки малюка» більше 83 млн грн (кошти були взяті з субвенції з держбюджету), а Мінсоцполітики торік – понад 45 млн гривень коштів державного бюджету. Стверджується, що, відтак – міжнародний посередник неправомірно заволодів бюджетними коштами, що завдало фінансових втрат територіальним громадам та державі.

Також аудитори вважають замалим розмір грошової компенсації вартості «пакунку малюка» у 5 тисяч гривень. З їхніми підрахунками, складові пакунку коштують майже удвічі більше.

Окрім того, виявлено, що 124 тисячі породіль взагалі не отримали матеріальної допомоги з держбюджету.

Раніше повідомлялося, що “пакунок малюка” запровадили у 2018 році, але в липні 2020 уряд вирішив замінити його на грошову виплату у 5 тисяч гривень. Щоб отримати виплату, потрібно було звернутися до ПриватБанку за соціальною карткою.

Також ми писали, що складові пакунку малюка будуть закуповувати через Prozorro. Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу