Рахункова палата провела аудит Мінкульту та Держкіно

Поділитися:

Як відомо, Міністерство культури на 2021 рік мали грандіозні плани та відповідні обсяги фінансування в Держбюджеті. Мінфін повідомляв, що зведений бюджет передбачав 27 млрд грн на «культурні витрати».

Рахункова палата України у грудні опублікувала звіт за результатами перевірки витрачених Мінукультом та Держкіно грошей на зйомки патріотичного кіно. Однак результати виявились невтішними.

«Міністерство культури та інформаційної політики не забезпечило своєчасності та повноти бюджетних надходжень, а також законності, продуктивності, результативності, економності використання коштів державного бюджету на державну підтримку кінематографії», — сказано у результатах перевірки.

Предметом аудиту стали кошти держбюджету, які спрямовувалися у 2020 році та першому півріччі 2021 року на державну підтримку кінематографії, виробництво та розповсюдження фільмів патріотичного штибу та патріотичних серіалів.

Загалом Рахункова палата виявила чимало порушень. За підсумками аналізу встановлено, що частину проектів, на які було спрямовано державні гроші, зупинено.

Також Рахункова палата встановила, що Мінкульту виділили гроші з фонду боротьби з коронавірусом на зйомки патріотичних серіалів без належних підстав.

«Міністерство культури та інформаційної політики України звернулося до Прем’єр-міністра України з проханням сприяти виділенню коштів з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID–19, спричиненою коронавірусом SARS–CoV–2 (далі — Фонд), з метою збереження та відновлення української культури, розвитку креативних індустрій та туристичної привабливості регіонів. Загальний орієнтовний обсяг видатків визначений у сумі 1,917 млрд грн, із якого 34 відс. передбачено на сферу кіно (у т. ч. грантова підтримка Держкіно з інституційної підтримки суб’єктів кінематографії; на розвиток кінопроектів тощо)», — йдеться у результатах аудиту.

Обґрунтування та детальні розрахунки в цілому та на сферу кіно, зокрема, на суму 650 млн грн в Міністерстві відсутні.

Також наголошено, що докладні розрахунки та обґрунтування на суму 100 млн грн, затверджені на виробництво (створення) та розповсюдження телевізійних серіалів патріотичного спрямування, у Міністерстві не складалися.

Загалом аудитом встановлено, що впродовж 2020 року та І півріччя 2021 року «за договірними цінами, які здебільшого не обґрунтовані та не відповідають ринковим, завищено розрахункову вартість зазначених заходів».

Раніше ми повідомляли, що у Гостинному дворі, який розташований на Подолі в Києві, розпочали протиаварійні роботи.

Також ми писали про те, що в Луксорі в Єгипті відбулася церемонія відкриття після реставраціїтак званої Дороги фараонів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу