Рада розширила повноваження НБУ

Поділитися:

Парламент розширив повноваження правління Нацбанку і заборонив Раді регулятора втручатися в оперативну діяльність правління, інформує телеканал «Перший Діловий». Водночас, розширив повноваження регулятора у сфері банківського нагляду. НБУ надається право обмежувати вплив на роботу банку його власників, зокрема, вимагати продажу акцій, які їм належать.

Банки також будуть зобов’язані публікувати відомості про боржників, які є пов’язаними з банком особами і не виконують зобов’язання за кредитними договорами. Законопроект, який посилює незалежність НБУ і врегульовує питання корпоративного банківського управління депутати ухвалили в цілому. Це рішення прийняли у рамках виконання зобов’язань України перед Міжнародним валютним фондом. Посилення інституційної незалежності НБУ вимагали міжнародні кредитори для перегляду програми стенд-бай та отримання чергового траншу кредиту.

Окрім цього, Верховна рада також зробила крок до збільшення суми гарантованих державою вкладів – до шестисот тисяч гривень. Відповідний законопроект депутати ухвалили у першому читанні . А також підтримали приєднання державного Ощадбанку до системи гарантування вкладів. Документ передбачає поступове збільшення гарантованої суми вкладів фізосіб. До кінця наступного року сума відшкодування має зрости з двохсот тисяч до чотирьохсот тисяч гривень . А з 2023-го року – до шестисот тисяч гривень.

Нагадаємо, що громадяни України стали активніше брати кредити під час карантину. Слід зазначити, що українці стали віддавати перевагу оформленню кредитів онлайн.

Також ми писали, що українці активно накопичують гроші в банках. У Фонді гарантування вкладів фізосіб повідомляють, що на початок травня загальний обсяг вкладів громадян, а також фізосіб-підприємців, у банках-учасниках Фонду становив 621 млрд 650 млн грн в еквіваленті.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу