Рада хоче вивести ріелторів з «тіні»

Поділитися:

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект №3618, який повинен вивести з тіні ріелторську галузь. Крім того, законопроект змусить громадян купувати або орендувати нерухомість тільки за участю ріелторів, яким доведеться проходити кваліфікаційні іспити.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект націлений чітко визначити права та обов’язки працівників ріелторської галузі. Крім того, ріелтори будуть вносити інформацію про договори в Єдину інформаційну базу, яка буде публічною і доступною онлайн. Угоди, які не внесуть в базу, будуть вважатися незаконними.

Наскільки успішним є таке рішення Верховної Ради, чи готові ріелтори і покупці нерухомості до таких нововведень, і що зміниться з прийняттям нового закону, спеціально для Першого ділового телеканалу розповіла провідний експерт в області нерухомості, Катерина Охріменко.

Глобально рієлторське співтовариство” за “подібний законопроект. Безумовно, ми зацікавлені, щоб всі угоди на ринку нерухомості здійснювалися кваліфікованими фахівцями. На сьогоднішній день, за самим позитивним підрахунками, тільки 30% угод здійснюються за допомогою професійного брокера. Весь ринок самостійний, і люди , в основному, купують, продають або здають свою нерухомість без участі ріелторів “- пояснює експерт.

Катерина Охріменко додає: “Однак з іншого боку багато моїх колег стурбовані тими вимогами, яке держава висунула до ріелторів. Щоб отримати ліцензію людині знадобиться вищу економічну або юридичну освіту, досвід успішних угод, а також потрібно ще й кваліфікаційний іспит здати. На жаль, деякі брокери просто не впевнені в собі, а хтось може фінансово “не потягнути” це навчання і оплату ліцензії “.

Експерт пояснює, що зараз ніхто не розуміє, що представляє собою онлайн платформа, куди будуть вноситися всі об’єкти нерухомості? Тут спливає багато питань: Скільки це буде коштувати? Коли, ким і яким чином будуть вноситися зміни? Скільки повинен буде заплатити власник нерухомості?

Ми всі повинні зрозуміти, що даний законопроект не призначений, щоб вивести ріелторів” з тіні “. Тут держава переслідує іншу мету: вже багато років наш уряд намагається регулювати угоди і суми податків, які платять власники. Останні зазвичай намагаються заплатити податок не від повної вартості об’єкта “- говорить Охріменко.

За словами експерта, новий закон складний і торкнеться всіх учасників ринку нерухомості: власників і орендодавців, брокерів і ріелторів, оцінювачів і юристів.

Однак, послуги ріелторів після прийняття закону не зростуть.

Ми все одно” вище голови не стрибнемо “. У всьому світі існує практика комісійної винагороди брокера в розмірі 3-5% від вартості об’єкта. Так що власникам боятися не варто, ріелтори навіть при великому бажанні не зможуть взяти більше, ніж треба” – запевняє Катерина Охріменко.

Закон, передбачає тільки угоди з кваліфікованими ріелторами, тому роботи у брокерів стане більше, що і вплине на їхнє матеріальне становище.

Я думаю, що колеги стануть заробляти більше, адже з впровадженням закону, багато хто не зможе отримати ліцензію або здати іспит. Математика проста – зараз в Києві приблизно 5000 брокерів, а після того, як закон набуде чинності, їх залишиться, наприклад, 500. тобто, вийде, що у нас просто стане більше роботи і ми зможемо самі вибирати, який об’єкт хочемо супроводжувати “- резюмувала експерт.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроект № 3618 про ріелторську діяльність в Україні. Таким чином парламентаріям пропонують вивести ринок ріелторських послуг з тіні.

Надання ріелторських послуг забезпечується в 90% всіх договорів купівлі-продажу, оренди об’єктів нерухомості. Однак, чинне законодавство не містить спеціальних норм з регулювання даної сфери.

Раніше повідомлялося, що сфера оренди квартир в столиці України активізувалася. У другій половині червня було укладено на 30 відсотків більше угод, ніж під час карантину.

За словами віце-президента Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолія Топала, господарі квартир побачили інтерес до своїх квартир, відкликали знижки і почали поступово піднімати розцінки.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу