Рада хоче розпаювати державні землі

Поділитися:

Новий законопроект, зареєстрований у Верховній Раді під номером 3012-2, передбачає розпаювання землі під час приватизації або ліквідації державних підприємств. Цей проект закону зареєстрували Микола Сольський, Іван Чайківський, Олег Тарасов

Новий законопроект передбачає розпаювання під час приватизації або ліквідації підприємств, організацій або їх структурних підрозділів. Розпаювання земель можливо також у разі прийняття органом виконавчої влади, до сфери управління якого належить державне сільськогосподарське підприємство або організація, рішення про приватизацію його земель, але без приватизації або ліквідації такої юридичної особи.

Виходячи з цього, приватизації підлягають:

сільськогосподарські угіддя;
несільськогосподарські землі, що знаходяться в постійному користуванні сільськогосподарськими підприємствами, землі яких приватизуються, і на яких розташовані будівлі.

У пояснювальній записці до законопроекту № 3012-2 зазначено: “Відповідно до матеріалом, правовий механізм приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, організацій визначено в статті 25 Земельного кодексу України, досить неякісний, адже позбавляє зазначені юридичні особи практично всього земельного банку, який робить їх приватизацію абсолютно не цікавою для інвесторів”.

Експерти відзначають, що в результаті дії такого механізму, фактично знищуються перспективи збереження відповідної продуктивної бази. Також існують проблеми із забезпеченням земельними ділянками учасників бойових дій. Саме для вирішення всіх цих питань і було створено законопроект.

Раніше повідомлялося, що Україна опинилася на старті відкритого ринку землі. Фермери, спекулянти, великі агрохолдинги або іноземні інвестори? Хто буде володіти вітчизняними чорноземами? Про це розповіла доктор економічних наук, Ольга Ходаковська.

Нагадаємо, що в рамках приватизації державного майна в минулому році, бюджет України поповнився на 536,5 мільйона гривень. Про це повідомляє прес-центр Фонду державного майна на сторінці в Facebook.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу