Прожитковий мінімум в Україні не дотягує до рівня бідності в світі

Поділитися:

У нашій країні прожитковий мінімум в доларах США становить 75 доларів на людину в місяць. Мінімальна ж зарплата – 176 доларів. Це означає, що понад однієї четвертої наших громадян живуть за межею бідності.

Такий висновок 19 жовтня на зустрічі з журналістами зробив політолог і економіст Андрій Новак на підставі результату моніторингу рівня життя українців офісом омбудсмена України.

Як нагадав експерт, в світовій практиці межею бідності вважається набагато більша цифра – менше 5 доларів на день на людину або 150 доларів на місяць. Для України при нинішньому курсі це 4 тисячі 200 гривень.

Економіст наводить ще цифри. Двадцять сім відсотків населення країни – на пенсії. Більшість отримують її набагато менше 4 тис. 200 грн. До цього слід додати безробітних і працівників на мінімальну заробітну плату. І виходить, що за міжнародними нормами не менше однієї третини населення країни живе далеко за межею бідності.

Виходом Андрій Новак бачить поліпшення стану економіки. Це дасть можливість поступово піднімати соціальні стандарти. Адже тільки при економічному зростанні в країні з’явиться можливість підвищення соціальних платежів – пенсій і всіх видів допомоги. І навпаки, в слабкій економіці високих соціальних стандартів не буде.

Нагадаємо, згідно з проектом закону зміниться підхід до формування прожиткового мінімуму. Так, нардепи пропонують прив’язати прожитковий мінімум до середньої зарплати.

Також раніше ми писали про те, що У Верховній Раді планують підвищити прожитковий мінімум.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ