«Процес деофшоризації в Україні так і не закінчився» – експерт

Поділитися:

За кілька днів до оприлюднення архіву Panama Papers, кіпрські юристи Петра Порошенка просили адміністраторів з юридичної фірми Mossack Fonseca, яка і була основою витоку для панамського архіву, внести термінові зміни в документи офшорної компанії президента.

Про це вже кілька років пишуть в українських ЗМІ з посиланням на скандальні документи Panama Papers, яку отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung і поділилася нею з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) і OCCRP.

Як відомо, екс-Президент України Петро Порошенко, який обіцяв перед президентськими виборами продати свої активи в кондитерській компанії «Рошен», замість цього у 2014 році перевів їх в офшорну компанію на Британських Віргінських островах. Помічники Порошенка заявили, що він зробив це для того, щоб зробити компанію більш привабливою для потенційних покупців, але його політичні противники в Україні вказали на те, що Порошенко тим самим уникнув сплати українських податків. Порошенко не задекларував у 2015 році факт володіння акціями своєї офшорної компанії, чим порушив закон.

Але час йде, а корпорація експрезидента займає домінуюче становище на ринку кондитерських виробів.

Своє бачення ситуації пояснила Анна Бабинець, журналіст-розслідувач.

Вона вважає, що якщо все відбувається в Україні, то тут має бути побудована і структура бізнесу.

“По суті, виробництво було і продовжується в Україні, але сама оболонка бізнесу знаходилась не в Україні, що дозволяло, і, напевно, зараз дозволяє зменшувати оподаткування в Україні… “Рошен” за останні роки вийшов у лідери ринку”, – переконана Бабинець.

Журналістка зазначає, що багато юристів пояснюють ситуацію щодо офшорів з іноземними компаніями недоліками українського законодавства, великими ризиками, що через суд та арешти заберуть бізнес. Проте, в ситуації з корпорацією “Рошен” йдеться не про звичайного бізнесмена, який боїться втратити бізнес через конкурентів, а про президента, гаранта законності в Україні, який вивів структуру бізнесу за кордон.

“Можна казати, що в інших країнах краще законодавство, ну так чому б тоді не переїхати жити на Британські Віргінські острови, не відкрити там кондитерську фабрику, не почати там працювати? Бо виробництво відбувається тут, а потім прибутки виходять за кордон. В цьому головне питання. Якщо недосконале законодавство і немає впевненості, тоді потрібно будувати бізнес в іншій країні, там, де є впевненість. А не робити зручні умови для себе, а потім просто зручно виводи гроші і користуватися ними на свій розсуд”, – додає вона.

Також експерт розповіла, що почата п’ять років тому деофшоризація насправді не відбувається.

“Минуло п’ять років з моменту, коли ми оприлюднили ту інформацію, тоді Порошенко і інші політики почали так званий процес деофшоризації, мали підготувати купу законів. Процес нібито почався, але от через 5 років ми можемо сказати, що нічого особливо не змінилося. І президент Зеленський, який також обіцяв, що не буде ніяких офшорів. Він дорікав Порошенку за його офшори… Ми бачимо, що нічого нікуди не рухається. Вже от 2 роки в нас інший президент, у нього немає стримуючого фактору у вигляді “Рошену”для того, щоб почати справжню деофшоризацію, але ми бачимо, що все заморожене, ніяка деофшоризація не відбувається”, – наголошує журналістка.

Вона вважає, що в Україні необхідне не жорстке, а справедливе, гнучке оподаткування.

“Коли ми говоримо про деофшоризацію – це не означає, що офшори і використання стуктур в інших країнах заборонено. Це не заборонено. Питання в тому, щоби законодавство було виписане дуже чітко так, щоб те, що створюється і продукується в Україні – оподатковувалося повністю в Україні”- резюмувала експерт.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу