«Промисловий безвіз не дозволить маніпулювати українським гравцям на ринку цементу» – експерт

Поділитися:

Більшість виробників цементу в Україні змушені працювати на мінімальній маржі через зростання цін на вугілля більш як удвічі, повідомила асоціація «Укрцемент».

«Цінові гойдалки на вугілля цього року не оминули нас. Контракти на поставку було укладено ще торік за усередненою ціною $60/тонна, а вже в серпні постачальники погоджувалися відвантажувати вугілля за ціною не менше $175/тонна. Це створює суттєвий тиск на цінову політику. Із дорогих складових дешевий товар не зробити», – розповіли в асоціації.

Вартість енергоносіїв становить 52-55% собівартості клінкеру, який буде необхідний для виробництва цементу. При цьому всі українські заводи з виробництва цементу раніше провели модернізацію та перейшли на вугілля через високу ціну на газ.

Ситуація зі зростанням цін на цемент в Україні через подорожчання вугілля не є унікальною і спостерігається на ринках інших країн. «Наприклад, турецькі цементники ще у липні різко підняли ціни на цемент через зростання вартості вугілля. Ми виходили з того, що повинні враховувати потреби споживачів. Тому частина компаній суттєво мінімізувала маржинальність, щоб пройти цей складний період із мінімальними витратами для цементних заводів та будівельного ринку загалом», – пояснили в «Укрцементі».

Ситуацію з підвищенням цін на ринку збуту цементу прокоментував і Костянтин Салій, президент Всеукраїнського об’єднання виробників будматеріалів, у прямому ефірі «Першого Ділового» телеканалу. Насамперед він зазначив, що нічого дивного в тому, що Асоціація захищає своїх членів немає. Але як завжди існують “Але”:

«Але в цій ситуації хочу акцентувати увагу на тому, що відсутня соціальна відповідальність у багатьох представників виробників не тільки будівельних матеріалів, а й ринку цементу теж». Для того, щоб зараз не виникло стільки проблем, у тому числі з подорожчанням вугілля, українським компаніям, на думку експерта, необхідно було діяти набагато раніше, передбачивши всі варіанти розвитку подій на цементному ринку, враховуючи ймовірність підвищення цін.

Він додав, що «Держава, на жаль, не має жодної потужності з виробництва цементу, щоб грати на ринку. Єдине, з 2023 року, ми прогнозуємо, що ця можливість маніпуляції на ринку такими як «Укрцемент» та іншими виробниками буде фактично нівельованою».

Фахівець окреслив причини, з яких буде нівельовано маніпуляцію з боку підприємств: «Україна зараз вже на порозі підписання угоди «Про промисловий безвіз». До нас були завезені будівельні матеріали з Євросоюзу, а також із країн, які входять так само, як і Україна, до Асоціації з Європейською Спілкою. І тоді вже такі важелі перекриття українського ринку – вони зніматимуться. Тим більше, що згідно з цією угодою, вся продукція зобов’язана ще й додатково проходити європейське маркування, знаки якості, упаковка також має проходити маркування… Тому наші виробники будуть змушені постачати відповідну продукцію».

Костянтин Салій додав і те, що в Україні незабаром з’явиться реальний ринковий нагляд за будівельними матеріалами.

Нагадаємо, раніше ми писали про подорожчання продукції «Укрцементу» через підвищення цін на вугілля.

Також ми повідомляли, що ще у квітні 2021 року Антимонопольний комітет рекомендував українським виробникам цементу утриматися від необґрунтованого підвищення цін.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу