«Продовження ПСО – це спосіб підтримки неринкових тарифів для споживачів» – експерт

Поділитися:

Міністерство енергетики ініціювало продовження терміну дії моделі спеціальних зобов’язань (ПСО) для учасників ринку електроенергії до 1 серпня. Про це повідомили в міністерстві.

Продовження дії ПСО вирішить два головних завдання: захистить соціально вразливі верстви населення від непрогнозованих тарифів, і забезпечить підприємствам генерації можливість для модернізації виробничих потужностей і стабільної роботи, як говориться в повідомленні.

Для вирішення цих завдань необхідно визначити точну суму коштів, яких нині потребує ринок, так додають в міністерстві.

«Ситуація, яка склалася на ринку електроенергії в травні-червні повністю спотворює можливість адекватного прогнозування моделі фінансово стабільної роботи для учасників ПСО. Саме тому Міненерго неодноразово зверталося до НКРЕКП, кажучи про необхідність термінового реагування», – вважають в Міненерго.

У міністерстві прогнозують, що стабілізація ситуації на ринку електроенергії настане вже в першій половині липня.

Подробиці теми розповів виконуючий обов’язки міністра енергетики в листопаді-грудні 2020 року Юрій Бойко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насправді продовження ПСО – це не щось погане чи добре. Це просто спосіб підтримки неринкових тарифів для споживачів за рахунок перехресного субсидування. Якби раптом сталося так, що ПСО перестало б існувати – все населення України просто б перейшло на ринкове ціноутворення і цифри в наших платіжках виросли б дуже істотно. Тому я знаю, що нині уряд працює над способом модернізації поточної моделі підтримки тарифів для побутових споживачів. У Кабміну є бажання створити певну диференціацію, яка дозволила б певній категорії споживачів сплачувати за електроенергію трохи менше», – сказав він.

Також фахівець заявив, що нині Міністерство енергетики активно розробляє новий підхід до тарифів за електроенергію. Такий підхід, який дозволив би звичайним українцям платити не сильно багато, а великому бізнесу платити за ресурс за ціною ринку.

«В розробці перебували 2 підходи. Перший стосувався тих, хто споживає до 100 кіловатів на місяць. Для них хотіли знизити тариф до умовних 1,5 грн. Тобто, ціна б була навіть нижче теперішньої. Саме таку велику задачу Міністерство енергетики поставило собі за мету. Для тих споживачів, які використовують від 100-200 кіловат на місяць, хочуть залишити той тариф, який є на поточний момент – приблизно 1,68 гривні. Для тих, хто умовно буде споживати від 200-500 кіловат в місяць – вартість тарифу буде на рівні 2,50 гривні. Зрозуміло, що всі ці цифри й граничні значення є досі предметом дискусії. Також є чутки про те, що ті споживачі, які будуть дуже багато споживати – стануть платити за електроенергію 3,50 гривні. Це ті, хто буде використовувати понад 500 або 700 кіловатів на місяць. Ми розуміємо, що є структуровані споживачі й на підставі статистики наразі зрозуміло, хто і скільки споживає. І після того, як ми встановимо рівень тарифів за споживання електроенергії, ми вийдемо на підсумковий економічний ефект. Основна мета таких рішень – це з одного боку захистити найбільш вразливу категорію споживачів, а з іншого боку дати зрозуміти великим споживачам, що вони повинні платити справедливу ринкову вартість за електроенергію», – уклав він.

Нагадаємо, що українським урядом продовжено термін вступу в силу змін до спецобязательств (ПСО) НАЕК «Енергоатом» і ЗАТ «Укргідроенерго» на оптовому ринку електричної енергії, а також фіксований тариф на електрику для населення. Відповідну постанову (№659) опубліковано на офіційному сайті Кабінету міністрів.

Відзначається, що внесені зміни до урядової постанови від 5.06.2019 року (№483) і від 28.04.2021 року (№439), згідно якого вартість електроенергії для населення складає 1,68 гривні за кіловат-годину до 1 серпня поточного року.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ