Проблеми «Центренерго»: чи буде приватизована державна компанія?

Поділитися:

Що ж сталося? Державна компанія «Центренерго» продала більш як 4 мільярди кВт-год електроенергії компанії «Синтез Ойл», яка належить групі «Приват». Прослідковується зв’язок і бізнесменом Ігорем Коломойським.

Ми маємо змогу надати слово енергетичному експерту Дмитру Маруничу, який розповість про своє бачення ситуації.

Отже, громадська асоціація подала заяву про кримінальне правопорушення до Офісу генерального прокурора. Йшлося про оборутку «Центренерго», а саме про продаж електроенергії за ціною 1,07 грн. при встановленій собівартості 1,62 грн. Також йшлося й про збитки держави, які, на думку громадських активістів, могли сягнути майже 5 млн гривень.

Натомість Дмитро Марунич каже, що про збитки говорити не варто, але про оборутки з продажами нижче собівартості мова йде вже не вперше. Так, менеджмент державної компанії пов’язували із Коломойським, якому належить трейдер «Синтез Ойл». І знову ж так, такі продажі робилися у рамках лобістського рішення.

Але все змінилося з того часу, як за справу взявся Фонд управлінням держмайном. Компанія «Центренерго» була відібрана для приватизації, нарешті у ній було змінено менеджмент. Головна мета таких дій – створити всі умови задля прибутковості компанії. І вони є. Оскільки ринок електроенергії у нас відкритий, продаж у рамках вартості «на добу вперед» мав би забезпечити «Центренерго» прибутки, а не збитки.

Натомість керівництво компанії (минуле) мало свої зиски та не поспішало показувати прибуткову діяльність. Можливо, це кроки для того, аби уникнути приватизації чи відтягнути час.

Станом на зараз існує робоча група, яка має займатися питаннями «Центренерго». Також є доволі цікава ідея про об’єднання державної компанії з державними шахтам задля створення вертикальної інтегрованої компанії. Але наш експерт вважає, що ідея занадто сира та поки не може бути робочою версією того, що відбувається. Також Дмитро Марунич каже, що потрібно читати документи та вивчати всі умови, за яких таке злиття буде можливим.

Шахти, які можуть бути задіяні – це лише «Добропілля Вугілля». Але вони в оренді у ДТЕК, і в цьому є складність. Наразі не варто поспішати з висновками, краще зачекати і подивитися, у який бік розвиватиметься ідея з об’єднанням. Єдине, про що із впевненістю каже експерт – «Центренерго» не зможе просто поглинути шахти, це має бути вибудована вертикальна компанія.

Наразі всі питання можуть бути поставлені до менеджменту «Центренерго», призначеного нещодавно. Потрібно виключити такі дивні продажі, навести лад у компанії. Також важливо провести аудит – він якраз допоможе виявити всі порушення, адже збиткові продажі мають бути зафіксовані у документах, це ж не картоплею торгувати.

Нагадаємо, що приватизація «Центренерго» запланована на 2021 рік. Те, що відбувається зараз, може мати різні сценарії розвитку. Дмитро Марунич вважає, що про банкрутство поки говорити зарано, до того ж, є закон, що забороняє збанкручувати саме державні компанії.

Детальніше про все, що сталося у «Центренерго» та навколо цієї державної компанії, розповів пан Марунич в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу