“Про накопичувальної пенсії можна буде говорити, коли економіка вийде з кризи” – експерт

Поділитися:

В кінці лютого 2019 року представники громадських організацій і недержавних пенсійних фондів зажадали від Кабміну посприяти впровадженню накопичувального рівня пенсійної системи з 2020 року і висловили побоювання, що другий етап пенсійної реформи буде відкладено на невизначений час.

Зараз йде робота над новими параметрами пенсійної системи і підготовлено три законопроекти. Йдеться про паралельному запуску двох накопичувальних систем всіх потенційних пенсіонерів і тих, хто має право на пільгову пенсію.

Своє бачення ситуації пояснив економіст Ілля Несходовський.

Заробляти собі на додаткову пенсію, відкладаючи певну частину коштів до державного або недержавний фонд, при цьому після закінчення працездатного віку отримувати ще й обов’язкову державну пенсію – це безумовно позитивний крок для наших пенсіонерів. Але давайте розглянемо момент: наскільки зараз доцільно впроваджувати подібну систему? ні, тому що у нас падає економіка, збільшується дефіцит пенсійного фонду, і впровадити систему саме зараз – означає тільки погіршити існуючий стан справ “- пояснює експерт.

За словами Несходовського, потрібно дочекатися виходу української економіки з кризи, щоб запустити другий рівень пенсійної накопичувальної системи. Люди стануть більш зацікавлені в офіційному доході, і зрозуміють, що пенсія – це не мінімальна соціальна гарантія від держави.

У 2017 і 2018 роках, українська економіка зростала практично на 3% щорічно, ось в той період можна було говорити про накопичувальну пенсії. Зараз же ми запізнилися з цим рішенням” – пояснює експерт.

За словами експерта, на сьогоднішній день є категорія людей, які працюють на шкідливому виробництві. Вони отримують пенсію вище, за рахунок якої складності своєї роботи, але і на пенсію виходять раніше. Про таких категоріях можна сказати, що їм накопичувальна система пенсії потрібна прямо зараз. Роботодавці ж на шкідливих виробництвах переклали свої повноваження щодо виплат людям на державу.

Накопичувальна система пенсій передбачає особисті кошти, які людина протягом своєї роботи відкладає в фонд. Тому, якщо людина не доживає до пенсійного віку, то ці гроші не” згоряють “і не розподіляються між іншими пенсіонерами, а передаються спадкоємцям, як” пенсійний капітал “- резюмував Несходовський.

Нагадаємо, що в Україні нещодавно підняли рівень середньої пенсії до 3400 гривень.

Як розповіли в Міністерстві соціальної політики також майже 11 мільйонів українців, розмір пенсій яких не перевищував 5 тисяч гривень, отримали надбавку в обсязі 1 тисячі гривень.

Раніше повідомлялося, що в Пенсійному фонді заявили, що карантин по СOVID-19 може позитивно вплинути на розмір пенсій працюючих пенсіонерів.

 

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ