«Про малих фермерів аграрна політика забула» – експерт

Поділитися:

Минулого року аграрії принесли Україні $ 22,2 млрд валютного виторгу, забезпечивши 44% товарного експорту. Продукція сільського господарства давно стала драйвером українського експорту.

При цьому, в нинішньому році погода, страшна посуха і паводки завдали серйозної шкоди аграріям південних і східних областей України, а також деяким районам на заході країни. Багато фермерів і сімейні господарства втратили майже весь урожай.

Проблема в тому, що саме на фермерських господарствах тримається економіка сільських територій і цілих районів, залежать доходи, а значить і доля багатьох жителів сіл і селищ.

Попри дотації від держави, компенсації й програму дешевих кредитів – країна досі не виробила єдиної стратегії щодо розвитку цілої галузі. Особливо це стосується малих і середніх фермерських господарств.

Про це сьогодні говорить експерт із земельних питань Олег Нів’євський.

«Так вже вийшло, що дрібні фермери були забуті аграрною політикою і державою протягом 30 років. Якщо подивитися на всі заходи підтримки аграрних виробників – податкову політику, податкові пільги, державні субсидії – всі вони були спрямовані на великих агровиробників.

Наприклад, взяти пільгове оподаткування в аграрному секторі, так званий «єдиний податок». Більше користі від нього отримують великі аграрії», – зазначає Олег Нів’євський.

На думку експерта – ситуацію потрібно змінювати.

«Для села сьогодні вигідніше мати 100 невеликих виробників, ніж одного латифундиста. Це краще розвиває сільську економіку, створює робочі місця. Тому підтримка дрібних фермерів була б правильним кроком», – каже Нів’євський.

Нагадаємо, аграрії застрахували всього 1 млн га посівів.

Також раніше ми показали телесюжет про прогноз, який склали експерти для сільгоспгалузі України після пандемії коронавірусу.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ