«Прибуток держави в економіці зростає за рахунок бізнесу» – експерт

Поділитися:

Підвищенням мінімальної заробітної плати в три етапи уряд розраховує збільшити податкове навантаження на 1,5-2% від рівня ВВП. Про це повідомляє український експерт Ерік Найман на своїй сторінці в Facebook.

У своїй публікації фахівець піддав критиці гучну реформу поточного уряду, яка стосується підвищення мінімальної заробітної плати в три етапи.

Зокрема, з 1 вересня рівень мінімалки становитиме 5 000 тисяч гривень, з 1 січня 2021 року – 6000 грн, а вже з 1 липня 2021 – 6500.

За словами фахівця, все це робиться для того, щоб підвищити боргове навантаження на бізнес і збільшити частку держави в економіці за рахунок людей, які гарно заробляють.

Більш того, до такого рішення в уряді готові незважаючи на те, що в НБУ висловлюють тихі припущення про те, що таке швидке зростання мінімалки сильно вдарить по рівню інфляції в Україні.

“Тобто менш ніж за наступні 12 місяців пропонується підняти мінімалку на 38%. І це при очікуваній інфляції 5-7%”, – пише експерт.

Він вказує, що для такого підвищення мінімальної заробітної плати Міністерство фінансів України має менш, ніж за три місяці знайти 3 млрд гривень для того, щоб впровадити перші етапи реформи.

Надалі, на це буде потрібно близько 70 млрд гривень, яких просто немає в українському бюджеті, а значить, гроші братимуть з вітчизняного бізнесу у вигляді податків. Очікується, що через цю реформи вони виростуть мінімум на 1,5-2% від рівня ВВП.

“Але насправді метою цього рішення є не спроба зробити багатшими за українців, а навпаки, зібрати побільше податків. Отже, ми повинні готуватися до того, що частка держави в економіці знову виросте за рахунок бізнесу та людей, які заробляють, на користь чиновників і бюджетників”, – заявив експерт.

Нагадаємо, що різке підняття заробітних плат може безпосередньо вплинути на макроекономічні показники і інфляцію в загальному.

Відомо, що при розрахованої Національним банком інфляції в менш 5% і зростанні споживчих цін підвищення мінімальної зарплати погано корелює з практикою. Фахівці впевнені, що в такому випадку уникнути зростання цін не вдасться. Також багато що залежатиме від курсу долара.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу