«При введенні кримінальної відповідальності за шахрайство з ПДВ виникають корупційні ризики» – експерт

Поділитися:

Верховна Рада прийняла за основу проект закону «Про внесення змін до адміністративного і кримінального законодавства щодо впровадження діяльності Бюро економічної безпеки України». За прийняття відповідного законопроекту №3959-1 в першому читанні проголосувало 239 народних депутатів.

Законопроектом пропонується визначити законодавчу основу для створення і реалізації окремих завдань Бюро економічної безпеки, зокрема врегулювати відповідальність співробітників Бюро за адміністративні правопорушення, ввести відповідальність за незаконне використання найменування і ознак приналежності до Бюро економічної безпеки.

При цьому в законопроекті запропоновано передбачити кримінальну відповідальність за шахрайство з податком на додану вартість (ст. 222-2 КК в редакції проекту), як окремий вид кримінального злочину, розслідування якого віднесено до компетенції Бюро економічної безпеки.

«Визначення окремого складу злочину про шахрайство з податком на додану вартість дозволить ефективно розслідувати факти розкрадання або заволодіння бюджетними коштами у вигляді податку на додану вартість, а також уникнути суперечності між правоохоронними органами при визначенні складів злочинів за статтею 191 Кримінального Кодексу», – наголошується в пояснювальній записці до документа.

Також вносяться зміни до низки інших складів злочинів у зв’язку зі створенням Бюро економічної безпеки України.

Як повідомлялося, 28 січня Верховна Рада прийняла закон “Про Бюро економічної безпеки України”, яке має сконцентрувати функції з розслідування економічних злочинів, забравши їх у податковій міліції, Національної поліції та СБУ.

При цьому депутати продовжили роботу податкової міліції ще на пів року, оскільки її повноваження повинні були припинитися разом з вступом в силу закону про Бюро економічної безпеки.

Подробиці теми розповів фінансовий експерт Олексій Лупоносов в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Проблема полягає у виникненні корупційних ризиків. Такі корупційні ризики виникають внаслідок того, що чиновник податкової служби може зробити будь-якого офіційного головного бухгалтера або керівника – кримінальниками. Якщо розглядати цей законопроект, то підставою для відкриття кримінальної справи може стати те, що комусь просто щось здалося. Тобто, все відбувається згідно до особистої думки інспектора», – сказав фахівець.

За його словами, якби наша податкова адміністрація працювала б так, як працюють податкові адміністрації в цивілізованому світі. А саме, де підприємець приходить до податкової і йому вказують, яким чином він може оптимізувати своїм податкові платежі, в тому числі у бік зменшення.

«Зазвичай там так і відбувається. Європейські податкові інспектори консультують підприємців і в тих питаннях, де ті переплатили й могли б заощадити гроші. У нас же все абсолютно навпаки. Сьогодні підприємцям роблять цілі плани на рік вперед і якщо вони не виконують цей податковий план, то до них починають приходити з перевірками. А це вже ризики отримати штраф і знову втратити гроші», – вказав Лупоносов.

Він акцентує, що в даному контексті кримінальна справа – це дуже серйозно.

«Фігурант кримінальної справи обмежується у своїх правах і не може здійснювати свою діяльність. Таким чином, ми стикаємося з ситуацією, коли чиновник з податкової зможе просто вибити людину зі свого життя і бізнесу. І тут питання в тому, чи не використовуватимуть такі методи конкуренти того чи іншого бізнесмена шляхом домовленості з корумпованими чиновниками. Більш того, якщо обговорювати в цьому контексті тему ПДВ, то з приводу цього податку наразі відбувається дуже багато дискусій. Ми з вами бачимо суперечки з приводу цього навіть у світовому масштабі. Тобто розмір податку і взагалі його використання – все ще предмет великої розмови. Чи потрібно платити цей податок, наприклад, при купівлі товарів для дітей? Або ж при купівлі медичних товарів? А чи потрібен він взагалі?», – розповів про проблематику проблеми фінансовий експерт.

Також він прокоментував питання щодо махінацій з ПДВ.

«Тут потрібно розібратися в тому, чому саме виникають ці махінації. Ось, наприклад, в США поняття ПДВ взагалі немає. Тому що коли в державі є ПДВ, то робота корпорацій стає збитковою. Також давайте подивимося, хіба ці махінації робляться безкоштовно? Якщо говорити відверто, то сьогодні собівартість махінацій з ПДВ приблизно 11%. Тобто людина замість 20% ПДВ, віддає комусь 10-11%. А ось якби у нас офіційний рівень податку був 10%? Можливо б тоді люди погодилися б офіційно платити. Якщо говорити про бізнес, то великому бізнесу податок звичайно ж можна відшкодувати. А що робити маленькому бізнесу або звичайним людям? Є такий економічний закон. Він полягає в тому, що іноді для того, щоб зібрати більше податків, їх потрібно просто зменшити. Тут потрібно робити або нижчий податок, або придумати нормальну систему його компенсації», – вказав фахівець.

Нагадаємо, що великий рівень корупції та тіньових схем заважає нормальній роботі податкової та митниці.

Зовсім недавно чиновників УЗ знову спіймали на розтраті великих грошових коштів. Йдеться про понад 4,5 мільйони гривень.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ