«При приватизації «Укрспирту» потрібна хороша рекламна компанія» – експерт

Поділитися:

Немирівський спиртзавод ДП “Укрспирт” проданий на аукціоні за 55,083 млн грн. Переможцем аукціону стало ТОВ “ЛВН Лімітед”, повідомляє пресслужба Фонду державного майна.

У ФДМУ відзначили, що такого зростання ціни від стартової вдалося досягти завдяки продуманим алгоритмам проведення приватизаційних аукціонів, які мотивують учасників пропонувати більш високу ціну вже на етапі подачі заявок.

11 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який скасовує державну монополію на виробництво спирту. Згідно з документом, з 1 липня 2020 року скасовується держмонополія на виробництво спирту, в т.ч. як лікарського засобу, а також для медичних і ветеринарних цілей. 15 вересня ФДМУ оголосив про проведення першого приватизаційного аукціону держпідприємства спиртової галузі.

Кабмін очікує, що надходження до держбюджету від приватизації всіх спиртових заводів держпідприємства Укрспирт складуть 2,5 млрд грн.

Подробиці теми розповіла директор української біржі Марія Карнаухова в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, такі очікування щодо грошових надходжень від даної сфери занадто оптимістичні.

«Ми можемо очікувати надходжень до 5 млрд гривень, якщо ми проведемо дуже великі конкурси або ж будемо піарити дану тему на всіх каналах і в усіх засоби масової інформації. Тобто хороша піар-компанія буде безпосередньо впливати на кількість тих інвесторів, які готові вкладати гроші в цю галузь», – зазначила експерт.

При цьому на цей час ходять чутки про те, що перед початком приватизації того чи іншого об’єкта держава штучно занижує його вартість.

«Фонд державного майна при проведенні аудиту з підготовки даного об’єкта до приватизації зазвичай використовує певні показники й ця сума зазвичай формується саме за балансовою вартістю. Тобто, тут ми можемо говорити, що це стартова ціна, по якій буде виставлено цей об’єкт на продаж. Під час самого аукціону, звичайно ж ця ціна відразу ж виростає. На мою думку, вона може вирости на 30-50%», – вважає фахівець.

Експерт уточнила, що зараз говорити про те, що ціна є заниженою – не актуально й не дуже відповідає реальній дійсності.

Тим часом у державних заводів наразі занадто застаріла матеріально-технічна база. Також є дуже багато боргів і в цілому, не дуже зрозуміло, що саме відбувається на підприємствах. Але для інвестора в цьому випадку при реалізації даних підприємств важливе право на ексклюзивне виробництво спирту. Але якщо таке право у нього заберуть, то чи не простіше такому інвестору самостійно збудувати завод і отримувати ту ж саму ліцензію?

«Держава подбала про це питання. І якщо ми говоримо про демонополізацію цього ринку, то ми говоримо про декілька етапів переходу. В першу чергу про те, що все-таки будувати новий завод в інвестора буде можливість лише з 1 липня 2021 року. Тобто у вас буде рік для того, щоб нарощувати своє виробництво і власне мати можливість зайняти на цьому відкритому ринку свою певну позицію. А якщо ми говоримо конкретно про нашого монополіста, то тут дуже важливий момент полягає в тому, щоб вартість цього спирту була не ринковою. За останні п’ять років ціна на спирт дуже зросла. Іноді за один деалітр ціна доходила до 370 грн. Тоді як собівартість цього спирту становить 190 грн за декалітр», – сказав фахівець.

Марія Карнаухова вказала, що монополіст просто не міг впоратися з ринковою ціною спирту.

«Через це виробники повинні були додавати цю різницю до ціни своєї продукції. Це створює не ринкову ціну, тому вести конкуренцію з іншими виробниками Україна фактично не могла. Тому я впевнена в тому, що держава не повинна взагалі виготовляти спирт. Держава повинна встановлювати певні правила гри для того, щоб виробники робили якісну продукцію, для того, щоб вони з цього прибутку платили податки в повному обсязі. Ось тоді ми зможемо сказати про те, що ця сфера у нас є успішною. Адже всьому світу наразі незрозуміло, як взагалі держава може бути монополістом в той час, коли інші сучасні держави вже давно відійшли від цього курсу. Залишилася лише Білорусь», – резюмувала експерт.

Тим часом до 2024 року держава обмежує імпорт спирту для того, щоб ті виробники, які куплять державні підприємства могли виготовляти свій спирт. Але тут потрібно встановити нормальну собівартість цього продукту.

Нагадаємо, що заходи щодо лібералізації українського ринку спирту повинні привести до того, що область в цілому буде розвиватися. Монополізм привів до того, що в Україні не було конкурентних умов для виробників, а частина з них ховалася в тіні.

Вже 15 жовтня поточного року відбудуться перші торги – підприємства ДП «Укрспирт» будуть виставлені на аукціони. В цілому активи колишнього монополіста спиртового ринку в Україні оцінені в 2 млрд гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу