«Попит буде великий: українські фермери за рік виберуть ліміт держгарантій у 24 млрд грн» – експерт

Поділитися:

В Україні створили Фонд гарантування кредитів для фермерів. Уряд затвердив його появу 16 лютого.

Він буде зорієнтований на дрібні і середні фермерські господарства. Це дозволить надавати часткові гарантії за кредитними зобов’язаннями.

Фонд отримає статус небанківської фінустанови з особливим статусом як товариство з обмеженою відповідальністю, статутний капітал – 200 млн грн (100% належатиме державі).

Гарантії надаватимуть обсягом до 50% непогашеної суми основної заборгованості на термін дії кредитного договору до 10 років.

Відтак – українські фермери одержать держгарантії за кредитами на придбання сільськогосподарських земель.

Вказано, що Фонд часткового гарантування кредитів має профінансувати фермерів на 24 мільярди гривень.

Цьогоріч у держбюджеті на підтримку аграріїв передбачені 4,6 мільярда гривень.

Про надання урядом кредитів аграріям на придбання сільгосптехніки в ефірі телеканалу «Перший Діловий» говорили з Тарасом Висоцьким – першим заступником міністра аграрної політики та продовольства України.

«Кошти видаватимуть банки, які працюють на території України, але під гарантії Фонду. Тому, враховуючи, що на старті планується розширити статутний капітал до 3 млрд грн, то можемо говорити, що комерційні банки матимуть змогу під гарантії Фонду надати до 24 млрд грн. Як тільки буде вибраний цей ліміт – стане мова про збільшення статутного капіталу. Ми надіємося, що попит буде великий і цього року буде вибрано. І вже в 2023 році потрібно буде збільшувати, але будемо дивитися по факту звернення аграріїв. Ці кошти не обмежені бюджетним роком, їх можна буде використовувати і в наступні роки. Статутний капітал – безстроковий», зазначив він.

Основні критерії: потрібно займатися сільським господарством, підприємства мають обробляти сумарно власних та орендованих земель – до 500 гектарів, розповів експерт.

«Це є основні два критерії. Звісно, що саме підприємство повинне працювати у прозорій площині. Сплачувати всі податки, мати офіційну звітність», – зауважив фахівець.

Нагадаємо, що, на відміну від кадастрових, муніципальні бюджети отримали понад 18 млрд гривень. Найбільше фінансування йшло з боку державних банків України, як свідчать дані Міністерства фінансів.

Також, Міністерство фінансів України розпочало підготовку Бюджетної декларації на 2023 — 2025 роки. Це дозволить державі точніше сформувати свою бюджетну політику на вищезазначені роки та перспективніше розподілити фінансування.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу