“Політики, які ухиляються від сплати податків, не мають права на політичну перспективу” – експерт

Поділитися:

П’ятий президент України Петро Порошенко знову потрапив під приціл незалежних експертів щодо боротьби з корупцією.

Як відомо, компанія OCCRP проаналізувала документи та виявила, що на початку 2010 року Порошенко нібито отримав контроль над шістьма офшорними компаніями, через які купував дорогі предмети інтер’єру та мистецтва.

Чи відповідає це дійсності в ефірі телеканалу “Перший Діловий” з’ясовували з експертом з питання боротьби з корупцією, адвокатом, Євгенієм Керечаниним.

“Я передивився всю інформацію. Просто є публікація. Організація авторитетна, але треба бачити документи. Коли справа йде про офшори – то це питання на межі закону. Коли у 2016 році був Панамський скандал – там були документи”, – зазначив Керечанин.

Експерт зазначає, що документів немає, є лише розслідування журналістів OCCRP. І деякі речі з відкритої декларації Петра Порошенка можуть свідчити про певні, нез’ясовані фінансові операції. З розслідування, як повідомлялось, випливає, що замість Порошенка бенефіціаром вказано прізвище його бізнес-партнера Сергія Зайцева, щоб нібито замаскувати контроль над низкою офшорних компаній.

“Документів немає. Але є багато речей задекларованих. Про що можна говорити в декларації, яка є в публічному доступі, і там прізвище Зайцев теж є. Порошенко задекларував боргові зобов’язання на 103 мільйони доларів, якщо не помиляюсь. І там фігурує прізвище Зайцев. Зв’язка якась є… Чи має ця справа перспективи? Видання авторитетне. Я думаю, вони так просто, голослівно, не говорили б про ці моменти. Юристи кажуть, що все сплатили. Та, знаючи нашу митницю, наші органи – я сумніваюсь, що там все законно навіть в межах цих офшорних моментів. Тому я думаю, що там факти порушень є”, – зазначив він.

Також експерт вважає, що сам факт ухилення від сплати податків будь-якими високопосадовцями дає сигнал простим українцям наслідувати їхній приклад.

“Складно говорити про якісь юридичні моменти, явні. Тут мова більше про мораль і державницьку позицію. Чи має людина, яка ухиляється від сплати податків і показує всім, що треба ухилятися, якусь політичну перспективу? І, чи може вона бути державником на державних посадах, чи може вона займатися державним управлінням? Казати людям – платіть податки, а я буду ухилятися”, – резюмував експерт з боротьби з корупцією.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу