«Політична криза в Казахстані починає вщухати, що грає на руку Україні», – експерт

Поділитися:

Участь Росії у придушенні заворушень у Казахстані може посилити її позиції в цій країні та негативно вплинути на постачання енергоносіїв з Казахстану в Україну. Про це кажуть українські експерти.

Зокрема експерт програми «Енергетика» з Українського інституту майбутнього Андріан Прокоп під час круглого столу в Києві на тему: «Наслідки Казахстану: чи справді Україна отримала перепочинок у протистоянні з Росією», повідомляють ЗМІ.

Як вважає експерт, внаслідок останніх подій у Казахстані Росія може отримати вплив на енергетичну політику цієї країни, що негативно вплине на Україну.

«Якщо Казахстан почне спільну політику з Москвою щодо постачання енергоносіїв в Україну, то це так чи інакше змусить Україну шукати нові джерела постачання, які можуть виявитися дорожчими», – зазначив Прокоп.

Він нагадав, що Україна імпортує з Казахстану майже 18% вугілля та 20% автомобільного газу на рік, а разом із Росією та Білоруссю — близько 70%, що є вагомим показником.

Важливо сказати, що «газові» протести на заході Казахстану, що почалися після Нового року, загрожують перерости у повномасштабну політичну кризу.

Локальний конфлікт навколо цін на скраплений газ став черговим індикатором загального соціально-економічного неблагополуччя в республіці. У ситуацію довелося втрутитися центральній владі, але вжиті в пожежному порядку заходи не влаштували демонстрантів, які вимагали відставки уряду.

Що загрожує Україні насправді? Подробиці теми розповів експерт з енергетичних питань Микола Осокін в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насамперед слід зазначити, що вплив Казахстану на ринок України поширюється лише у питанні постачання зрідженого газу. Наразі ми приблизно 21% ресурсу імпортуємо з Казахстану. У РФ купуємо 30%. А наше власне виробництво дорівнює лише 20%. За останній рік Казахстан сильно наростив постачання зрідженого газу в Україну, зменшивши відповідну частку з боку Білорусі та Росії. Тому, якщо ми говоримо про ринок зрідженого палива, то, звичайно ж, треба визнати, що можливі зриви поставок сильно вдарять по цій галузі в Україні. Але на цей час жодних проблем у цьому питанні не спостерігається: всі постачання відбуваються чітко за графіком», – сказав він.

Також експерт уточнив, що політична криза в Казахстані поступово вщухає, тому Україна може обійтися «малою кров’ю» у цій ситуації та суттєво не постраждати через заворушення на території країни-партнера.

«Політична криза в Казахстані поступово починає вщухати, тому можна розраховувати на те, що дана ситуація особливо сильно не торкнеться України в короткостроковій перспективі», – сказав він.

Нагадаємо, що з аеропорту Алмати в Казахстані в суботу, 15 січня, вилетіли 18 літаків з російськими військовими Організації договору про колективну безпеку та військову техніку.

Напередодні миротворчі контингенти ОДКБ з Вірменії, Білорусі та Таджикистану також залишили країну.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу