«Податкова намагається виграти час і дати шанс уряду домовитися про чергові кредити» – експерт

Поділитися:

Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації розкритикували проєкт держбюджету на 2021 рік, зокрема, вважають категорично неприйнятним збільшення податків та зборів задля збалансування бюджетних надходжень.

Про це повідомляє прес-служба ЄБА.

«Бізнес із прикрістю сприймає деякі закладені в бюджеті норми, як-то підвищення мінімальної зарплати як негативний сигнал. Однак, окрім іншого, цікавить, з яких джерел буде наповнюватись сам бюджет. Адже існують перестороги, що оподаткування для бізнесу буде збільшуватись, що видається абсолютно нелогічним в період коронавірусної кризи, коли компаніям і так непросто триматись на плаву.

З відкритих джерел Асоціація отримала текст проєкту змін до Податкового кодексу, яким таки передбачено збільшення податкового навантаження на бізнес, і, сподіваємось, це є лише прикрим жартом. Адже наразі важливо підтримати компанії, а не створювати додаткові перешкоди для прозорої діяльності бізнесу, аби підприємницька робота в країні не заморозилась», – зазначила директорка Європейської Бізнес Асоціації Світлана Михайловська.

Також бізнес сподівається, що автоматизований ефективний механізм для своєчасного відшкодування експортного ПДВ відповідно до порядку та процедур, що діяли протягом 2017-2019 років, буде забезпечено.

Адже несвоєчасне погашення заборгованості держави перед експортерами негативно впливає на операційну діяльність підприємств, ціноутворення та ліквідність на внутрішньому ринку, що може мати негативні наслідки для зростання економіки України у 2021 році.

Ось що каже з цього приводу Ігор Чаленко, глава Центру аналізу та стратегій:

«По-перше, було збільшено дефіцит бюджету – 300 млрд грн. Це могло не вплинути на ситуацію. Також важливо, що певні процеси перемістилися, але за статистикою, податкова починає виконувати планові надходження з початку літа – і +25% за липень, і, здається, за серпень +35%, але є й паралельне падіння цифр стосовно повернення ПДВ. Як на мене, податкова намагається виграти час для переговорів, для залучення додаткових коштів (на зовнішніх ринках тощо)».

Також експерт наголошує, що «дефіцит станом на зараз не є класичним для наших умов». Тож, на думку пана Чаленка, зарано у всьому звинувачувати податкову. Наразі було б непогано почути звіт, наприклад, у парламенті, аби пояснити людям та бізнесу, а головне – прибрати з теми маніпуляційний фактор.

У ситуації, що склалася, є об’єктивні та суб’єктивні причини – чи не використовують окремі податківці свої владні інструменти у незаконний спосіб, або чи не демонструють більше повноважень, аніж мають за законом? Тут, на думку пана Чаленка, треба перевіряти кожен окремий випадок.

«На початку року, коли призначили міністром фінансів Уманського, він називав такі цифри – 5 млрд в місяць на скрутках ПДВ. Але зараз ми бачимо, що суми набагато менші – ті, які не відшкодовуються», – наголосив експерт.

Варто трохи зачекати, а вже через 3-4 місяці питання виконання держбюджету стане гострішим. Саме у той час, на думку пана Ігоря, будемо спостерігати все, на що здатні податківці. Зазвичай бізнес опиняється у складному становищі – платежі беруться на майбутнє, тощо.

«Український бізнес частково переорієнтовується на внутрішній ринок через проблеми, які виникли на кордонах. Також не варти повністю відкидати падіння експорту – воно у нас трохи більше ніж 7% у порівнянні з минулим роком. Тобто, тут просто накладаються різні фактори. Але будь-які цифри – це аргумент для проведення перевірки», – підсумовує експерт.

Детальніше про причини такої ситуації Ігор Чаленко розповів в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ