«По ряду продукції у нас все ще залишається залежність від Росії» – експерт

Поділитися:

У серпні 2020 зовнішня торгівля України зросла на 13 відсотків, якщо порівнювати з липнем. У той же час головним торговим партнером нашої країни в 2020 році став Китай. За перші 8 місяців року Україна експортувала в Китай товарів на 4,35 мільярда доларів. Якщо порівнювати з минулим роком, то падіння експорту серпень серпні склав лише 1,6 відсотка, розповів Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Шмигаль бачить в такому низькому падінні досить позитивний сигнал. Так в умовах світової кризи і падіння економік партнерів нашої держави це могло і значно відчутніше позначитися на зовнішній торгівлі України.

Він також зазначив, що Україна продовжує відкривати нові торгові ринки, зокрема в Африці і Азії. В цьому глава Кабінету Міністрів бачить вагомий прогрес в напрямку підтримки українських експортерів.

“До речі, товарообіг з Росією за перші 8 місяців цього року зменшився на 33 відсотки і зараз знаходиться на історичному мінімумі. Основна причина – зменшення імпорту російських товарів на 39 відсотків”, – похвалився Денис Шмигаль.

Свою думку з питань російських інвестицій і експорту з РФ в Україну висловив в ефірі Першого Ділового телеканалу економічний експерт Єгор Киян.

Він каже, що у нас, такого поняття, як обмеження інвестицій не було застосовано до Російської Федерації. Були санкції або персональні, або проти будь-яких компаній, які були на українському ринку, наприклад Yandex. В цілому, економічна діяльність і відносини з Росією – вони офіційно не обмежувалися. Відповідно у нас зберігся певний рівень інвестицій. На жаль, капітал, який приходить в Україну – тимчасовий і короткостроковий.

З 2009 по 2019 року в Україні кількість російських банків знизилася з 13 до 5. Тобто, це приклад того, що відбувається відтік їх капіталу. Тоді яким чином російський капітал знаходиться в нашій країні?

«Як вже говорилося, обсяг російських інвестицій невеликий. За минулий рік це було приблизно 200 мільйонів доларів, ще роком раніше це було близько 500 мільйонів. В принципі, це суми невеликі. Гроші були спрямовані в ту сферу, яка страждала від певних обмежень, зокрема в банківський сектор. Що стосується інших секторів, то тут немає прозорої інформації. Взагалі, можливостей приховати інвестиції в інші сфери дуже багато. Це може бути придбання активів або прихід активів через треті країни, також це може бути придбання акцій. Але при цьому потрібно позначити, що у нас обмеження приходу російського капіталу в нашу країну не повинно бути саме метою, просто цей процес повинен бути прозорим. Санкції повинні направити іншу сторону до певної поведінки – це найголовніше, що ми повинні розуміти”, – говорить Киян.

У той же час, якщо говорити про експорт, то у України по ряду продукції залишається залежність від РФ і є кілька критично важливих галузей – це агропродукція, для якої ми поставляємо з Росії міндобрива. Також це нафтопереробна галузь, а також атомна енергетика.

“На європейських ринках існує своя конкуренція, наприклад ми не можемо домовитися про промисловий безвіз для українських товарів на європейський ринок, і тому у нас будуть залишатися ті статті імпорту та експорту до РФ, які ми не зможемо поставляти в повному обсязі в Європу. Але, на жаль, зараз така ситуація, що ми більшою мірою залежимо від російських товарів, ніж Росія від нас. Загалом то, за останні 4 роки в торгівлі з Росією нічого не змінилося, незважаючи на всякі ембарго”, – уточнив експерт.

Як уже писалося вище, по ряду галузей у нас залишається залежна орієнтація на російські ринки, відповідно є певна залежність від тих ринків, і також є підприємства, які працюють на РФ, тобто, є і певний вплив Росії на ці компанії.

“Інвестиції які приходять з боку РФ в малий і середній бізнес, вони не несуть ніякої загрози для України, але інвестиції які заходять в стратегічні підприємства або просто в великі підприємства, і ці інвестиції зав’язані з кимось, хто перебуває в списку санкцій або пов’язаний з урядом РФ, то ці інвестиції можна вважати найнебезпечнішими для української економіки”, – резюмував економічний експерт Єгор Киян.

Дарья Михайлишина и Егор Киян. Российские инвестиции в Украине

Нещодавно ми повідомляли, що Україна нарощує темпи торгівлі з Китаєм, при цьому зменшуючи цей же параметр щодо РФ. У серпні Китай вийшов на позицію головного торгового партнера України, а товарообіг виріс на 13 відсотків.

Також ми повідомляли, що Європейський союз вирішив продовжити економічні санкції проти Російської Федерації до 31 січня 2021 року. Згідно з повідомленням пресцентру Ради Європи, вердикт був прийнятий після обговорення виконання Росією мінських домовленостей стосовно окупованій східній Україні.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ