«Північний потік-2» – спільна проблема для ряду європейських країн »- експерт

Поділитися:

Заявку на проведення сертифікації в якості незалежного оператора «Північного потоку – 2» подала компанія Nord Stream 2 AG – оператор будівництва газопроводу. Про це повідомили в прес-службі компанії.

Заявка подана на проведення в попереджувальному порядку сертифікації. Заявка подана відповідно до закону про енергетичну промисловості Німеччини (WnWG) на підставі запиту Федерального мережевого агентства Німеччини (BNetzA).

«Північний потік-2» майже добудований, одна нитка готова, а прокладання другої знаходиться у фінальній стадії. Перед запуском газопровід повинен пройти випробування, підготовку до роботи і сертифікацію незалежним органом, акредитованим в Євросоюзі.

У компанії підкреслюють, що, незважаючи на готовність почати сертифікацію газопроводу, Nord Stream 2 продовжить оскаржувати Газову директиву ЄС в суді. Газова директива обмежує на 50% потужності «Північного потоку – 2» для «Газпрому», резервуючи половину газопроводу для незалежних гравців. У випадку з «Північним потоком», який постачає газ до Європи з Ямалу, таких бути не може, оскільки за російськими законами єдиним експортером трубопровідного газу може бути тільки «Газпром».

«Північний потік-2» проходить по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. «Газпром» реалізує проект спільно з найбільшими європейськими компаніями.

Потужність двох ліній газопроводу повинна скласти 55 мільярдів кубометрів на рік.

Подробиці теми розповів міжнародний оглядач Павло Левицький в ефірі «Першого Ділового».

«Суть в тому, що зараз якраз, дійсно, йде геополітичне тертя між Європою, Україною і США – у кожної країни є своя позиція. Наприклад, Україні, зрозуміло, вигідно, щоб транзит газу і далі тривав, і тривав і після 2024 року, тому що в 2019 році, я нагадаю, був укладений договір про транзит газу в Європу, і відповідно до 2024 року «Газпром» поставляє газ в Європу через нашу ГТС»,- розповів міжнародний оглядач Павло Левицький.

Експерт вважає, що Україна може розраховувати на підтримку країн Балтії, оскільки їм так само економічно невигідно, щоб «Північний потік-2» запустився, так як це буде для них економічним ударом.

««Північний потік-2», напевно, загальна проблема для певного ряду Європейських країн, наприклад Польщі. Нещодавно був спільний виступ Міністра закордонних справ України та Міністра закордонних справ Польщі на Анталійському дипломатичному форумі і вони обговорили, як скоординувати дії проти «Північного потоку-2». Знову ж таки, швидше за все, і Польща, і країни Балтії не хочуть аналогічно втрачати транзит газу. Плюс, до того ж, вони розуміють, що для них це буде і економічним ударом, адже Німеччина значно зміцнить позиції на енергетичному ринку Європи, оскільки, якщо «Північний потік-2» запуститися, то Німеччина стане якраз газовим хабом Європи і тоді вона вже буде досить сильним регулятором», – зазначив експерт.

Леонид Униговский и Павел Левицкий о запуске Северного потока-2

Нагадаємо, Путін заявив, що готовий далі реалізовувати проекти типу «Північний потік-2».
Також ми писали про те, що Росія запускає «Північний потік-2» в тестовому режимі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу