«Підвищення екологічних нормативів – це підвищення конкурентоспроможності країни» – експерт

Поділитися:

Проєкт закону №4167 про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, необхідно доопрацювати із залученням представника апарату Ради національної безпеки і оборони, йдеться в листі заступника секретаря РНБО Олексія Соловйова на адресу комітету Верховної Ради.

На думку Соловйова, законопроект зараз не враховує українські реалії та в ньому є “ряд критично негативних норм, які містять потенційні загрози для національної безпеки України”. У тому числі він розкритикував занадто короткий період – чотири роки – для переходу підприємств до нових екологічних норм. Заступник секретаря РНБО наголосив, що в ЄС на перехід виділяли більше часу: у Польщі – 20 років, в Словаччині – 17.

«До того ж, перехід на європейські норми вимагає значних інвестицій в модернізацію, в той час як в Україні державна фінансова підтримка не передбачена. З огляду на різні технологічні рівні українських і європейських підприємств, встановлення європейських норм викидів у настільки обмежені терміни може призвести до зупинки частини підприємств, що негативно позначиться на економічному стані України», – сказано в листі.

Заступник секретаря РНБО зазначив, що законопроект передбачає можливість відтермінування переходу до семи років, але таку відтермінування можна отримати тільки за погодженням з Міністерством навколишнього середовища, а порядок для цього ще має розробити Кабмін.

Цю тему в ефірі телеканалу «Перший Діловий» обговорили з генеральним директором Центру екології і розвитку нових технологій Владиславом Антиповим.

«У чому проблема з екологічними нормативами в Україні? Як відомо, болем нашої країни є те, що жорсткість нашого законодавства компенсується повною необов’язковістю його виконання. Тому, коли воно приймається – ніхто не заморочується – ні ті, хто повинні його виконувати, ні ті, хто повинні його контролювати. Відповідно, коли приймалося законодавство, ніхто не турбувався, як нормативів дотримуватися, як їх досягати – взагалі – досяжні вони чи ні», – повідомив експерт.

Він зазначив, що бізнес ігнорував те, що потрібно було через кілька років досягти певні нормативи. І тепер, за його словами, цілі галузі можуть поставити поза законом.

«На жаль, бізнес 10-20 років тому жив за принципом: день простояти, ніч протриматися… Закриються ті, які білі, які з іноземними інвестиціями, ті, які публічні. У сірому режимі залишаться працювати ті, які і до цього працювали в сірому режимі. Або доведеться приймати складні рішення і домовлятися», – наголосив експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ